Biz - B92.net

Fabrike automobila – trenutno dobro, očekivanja mračna

Nemački proizvođači automobila trenutno poslovanje ocenjuju kao solidno.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Međutim, raspoloženje im se mrači pri pogledu u budućnost, ukazuje novi konjunkturni barometar instituta Ifo, prenosi dpa.

Indeks trenutnog raspoloženja u autoindustriji u junu se popravio za 5,8 poena, na 23,6, saopštio je institut u utorak. "Proizvođači automobila nadalje imaju solidnu prodaju i uz poskupljenja", rekao je Oliver Falk iz Ifo.

Industrija je popravila raspoloženje i po pitanju zaostalih isporuka kupcima i čak je očekivala da će morati da zapošljava još radnika.

Međutim, pogled unapred manje obećava i indeks očekivanja za predstojećih pola godine se srozao za dramatičnih 31,5 poena, na 9,8.

"Evropski parlament je izglasao postepeno ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi i zabranu njihove prodaje od 2035. godine, Ford se odlučio protiv gradnje fabrike e-automobila u Zarluisu i opredelio se za Valensiju, a fabrike još ratuju sa deficitom važnih poluproizvoda", rekao je Falk.

Sve to, naravno, "pritisak očekivanja," dodao je.

Raspoloženje među dobavljačima je znatno mračnije. Sadašnje stanje u junu su ocenili za 2,5 poena, 5,6 slabije nego u maju, a indeks očekivanja se survao za još 14,1 poena, na minus 33,1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.