Ekonomisti tvrde: ECB će podići svoje kamate – tri puta ove godine

Evropska centralna banka (ECB) će povećati svoje kamate tri puta ove godine kako bi ugušila inflaciju, tvrde ekonomisti u anketi Blumberga.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.05.2022.

10:45

Ekonomisti tvrde: ECB će podići svoje kamate – tri puta ove godine
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Oni svoje stavove zasnivaju na sve raširenijem mišljenju među kreatorima politike ECB da je potrebno hitno delovati.

Upravni savet ECB će postepeno podizati kamatu na depozite banaka u julu, septembru i decembru kako bi ona do kraja godine dostigla 0,25 odsto, pokazuju rezultati Blumbergove ankete.

Kamata na glavne operacije refinansiranja biće, prema mišljenju ekonomista, povećana u septembru i decembru sa sadašnjih nula posto na 0,5 procenata.

Istovremeno, učesnici ankete procenjuju da će privreda evrozone nastaviti ekspanziju ove godine uprkos rastućim izazovima zbog rata u Ukrajini, pri čemu predviđaju da će bruto domaći proizvod 19-članog monetarnog bloka zabeležiti rast od 2,8 posto u 2022. i od 2,3 procenta u narednoj godini, što zje a 0,1 procentni poen manje za obe godine nego što su ranije predviđali.

S druge strane, ekonomisti su povećali stopu očekivane inflacije na 6,7 posto za ovu godinu, dok za 2023. prognoziraju usporavanje rasta potrošačkih cena na 2,6 odsto, odnosno na 1,9 procenata u 2024, što je ispod cilja ECB, navodi njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: