EK ukida olakšice za trgovinu sa Ukrajinom?

Evropska komisija najverovatnije će u junu razmatrati ukidanje suspenzije za sve carine i kvote na ukrajinski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2023.

12:04

EK ukida olakšice za trgovinu sa Ukrajinom?
Ilustracija: Depositphotos/monkeybusiness

Na to se odlučila nakon pritužbi država članica da priliv poljoprivrednih dobara stavlja poljoprivrednike u EU u nepovoljan položaj.

Trenutna jednogodišnja šema privremene liberalizacije trgovine, koja je uvedena nakon početka sukoba u Ukrajini, uključuje suspendovanje carina i kvota na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.

Dok je skoro polovina ukrajinske poljoprivredne robe liberalizovana kada je duboki i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini (DCFTA) sa EU stupio na snagu 2016. godine, ostali proizvodi su bili podvrgnuti prelaznom periodu liberalizacije trgovine koji je trebalo da traje do maja 2023. godine. U to vreme, predlog bez presedana o suspenziji uvoznih dažbina na sve poljoprivredne proizvode bio je opravdan radi jačanja ukrajinske privrede i doprinosa postepenoj integraciji zemlje u unutrašnje tržište EU.

Međutim, EK se već mobiliše da ponovo razmotri ovaj aranžman kao odgovor na "rastući pritisak" država članica Uvedene mere pokazale su se uspešnim jer je u decembru ukupno tri miliona tona žita izvezeno, međutim zbog toga su negodovale susednim zemlje, članice EU. Tako su još u septembru rumunski proizvođači žitarica upozoravali da ih priliv ukrajinskog žita preko inicijative "Solidarnost" gura blizu bankrota, dok su se u skorije vreme slične pritužbe čule i iz drugih susednih zemalja, poput Poljske.

Delegacije susednih zemalja – uključujući Poljsku, Mađarsku i Rumuniju – naglasile su potrebu da se pozabave negativnim uticajem ukrajinskog uvoza na susedne zemlje i uticajem na konkurentnost njihovih poljoprivrednika, a neke su tražile kompenzaciju. Oni su podržali ideju da se preispita carinski sporazum za neke žitarice uvezene iz Ukrajine, posebno u pogledu provera sanitarnih i fitosanitarnih (SPS) mera, ističući potencijalni rizik od uvoza kontaminiranih žitarica. EK je saopštila da će predstojeći samit EU-Ukrajina, koji se održava 3. februara, biti "prilika" da se razgovara o saradnji i podršci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: