Da li je moguće? Milioneri uputili apel: "Oporezujte nas"

Više od 100 milionera sveta, okupljenih oko grupa "Milioneri patriote", "Milioneri za humanost" i "Oporezuj me sada", uputilo je otvoreno pismo.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2022.

10:11

Da li je moguće? Milioneri uputili apel:
Ilustracija: Thayut Sutheeravut/Shutterstock

U njemu apleuju vladama da ih oporezuju.

"Oporezujte nas bogate i to sada", napisali su oni u pismu, a prenosi organizacija "Oksfam" (Oxfam).

Apel je upućen povodom serije predavanja "Davos agende" Svetskog ekonomskog foruma.

Porez na imovinu za najbogatije, prema Oksfamu, pomogao bi da se smanje neravnopravnosti i sve veće socijalne razlike, kao i finansiranje zdravstvenog sistema i obrazovanja.

Pandemija je za njih kao zlatna groznica: Najbogatiji postali – još bogatiji

U pismu milionera se navodi da je svet protekle dve godine, usled pandemije korona virusa, pretrpeo veliku patnju, da su najbogatiji postali još bogatiji, a samo mali broj od njih plaća primereni porez.

Među potpisnicima pisma su, između ostalih, američki filmski producent Ebigejl Diznej i američki preduzetnik Nik Hanauer.

Oksfam je, u ranijoj studiji, došao do zaključka da bi porez na imovinu milionera sa svega dva odsto godišnje, i pet odsto za milijardere, doneo globalno 2,52 biliona dolara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: