Češka spremna

Skladišta gasa u Češkoj su 80 odsto popunjena. Češki premijer Petr Fijala rekao je da je ovo rekordan obim za skladišta gasa u zemlji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2022.

09:07

Češka spremna
Ilustracija: Shutterstock/railway fx

"Skladišta gasa su popunjena 80 odsto. Na rekordno smo visokom nivou. Trudimo se da se što više spremimo za zimu", napisao je šef češke vlade na svojoj stranici na Tviteru, prenosi portal novinite.com.

"Idemo u Brisel, gde sam sazvao vanredni savet Evropske unije za energetska pitanja. Ove godine smo uveli pravilo po kojem rezervoari za skladištenje gasa u zemljama EU moraju biti napunjeni najmanje 80 odsto zimi. U Češkoj Republici, prešli smo ovu granicu i sada imamo 2.687 miliona kubnih metara gasa", napisao je Jozef Sikela, ministar industrije i trgovine ove zemlje.

Prosečna godišnja potrošnja gasa u Češkoj iznosi oko 9,4 milijarde kubnih metara, izvestila je Češka novinska agencija. Prema Sikeli, zemlja uvozi oko 98 odsto svoje potrošnje gasa iz Rusije. Prema navodima agencije, Prag planira da koristi gas sa terminala za tečni prirodni gas u Holandiji kako bi smanjio svoju zavisnost od isporuka ruskog gasa.

Petr Fijala je već izjavio da je glavni zadatak njegove zemlje da obezbedi jedinstvo zajednice u suočavanju sa izazovima izazvanim sukobom u Ukrajini. Češka ima za cilj da postepeno eliminiše zavisnost evropskih zemalja od snabdevanja energentima iz Rusije i pomogne im da pronađu alternativne izvore sirovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: