Svet

Petak, 08.12.2023.

14:03

Centralna banka Indije zadržala referentnu kamatnu stopu

Centralna banka Indije (RBI) saopštila je danas da je odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto, peti put zaredom.

Izvor: Tanjug

Centralna banka Indije zadržala referentnu kamatnu stopu
Foto: shutterstock, pixxelstudio91

Globalni rast se usporava, ali privreda Indije pokazuje otpornost na svetske događaje pošto je ekonomija ove zemlje u drugom kvartalu fiskalne 2023/24 godine porasla za 7,6 odsto međugodišnje, podstaknuta investicijama i državnom potrošnjom, navodi se na sajtu RBI.

"Zdravi bilansi banaka i preduzeća, normalizacija lanaca snabdevanja, rast poslovnog optimizma i povećanje javnih i privatnih kapitalnih troškova treba da podstaknu investicije u budućnosti", ističe se u izveštaju RBI.

Banka je na osnovu dobrih rezultata revidirala naviše procenu ekonomskog rasta Indije u fiskalnoj 2023/24 godini - sa 6,5 odsto na sedam odsto međugodišnje.

Guverner RBI Šaktikanta Das je istovremeno upozorio da bi godišnja stopa inflacije u Indiji do kraja godine mogla da poraste sa oktobarskih 4,8 odsto zbog poskupljenja hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: