"Brisel mora da uradi domaći"

Brisel mora da uradi svoj domaći zadatak kako bi osigurao da diverzifikacija ne ostane samo san.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 03.02.2023.

13:44

Foto: Profimedia

To je izjavio ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u Azerbejdžanu.

Zajednica mora ponuditi podršku za poboljšanje infrastrukture u jugoistočnoj Evropi kako bi se garantovala energetska sigurnost, rekao je on, preneo je MTI.

Sijarto je, na konferenciji o Južnom gasnom koridoru i zelenoj energiji u Bakuu, rekao da je najrealniji scenario za diverzifikaciju u centralnoj Evropi uključenje ekstrakcije gasa u Azerbejdžanu bez odlaganja.

Istovremeno, on je upozorio da postoje određeni infrastrukturni preduslovi, pa čak i ako je povećanje kapaciteta Transanadolskog gasovoda dobra vest, potreban je značajan razvoj mreže u jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je da ta zemlja ostaje veoma zainteresovana za pristup dodatnim količinama kaspijskog gasa kako bi pokrila rastuću nacionalnu potrošnju, preneo je Ađerpres.

"Od samog početka, Rumunija je prepoznala važan doprinos koji Azerbejdžan i Južni gasni koridor daju ispunjavanju energetskih potreba Evrope", naglasio je on.

Rumunija je obećala svoju posvećenost da bude deo napora usmerenih na razvoj i proširenje Koridora ka novim tržištima u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Devetom Ministarskom sastanku Savetodavnog saveta južnog gasnog koridora u Bakuu prisustvuju evropski komesar za energetiku Kadri Simson, kao i zvaničnici mnogih zemalja poput Azerbejdžana, Turske, Italije, Velike Britanije, Gruzije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije, Moldavije, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: