Svet

Četvrtak, 14.07.2022.

11:05

Boca šampanjca prodata za rekordnih 2,5 miliona dolara – evo zašto je posebna FOTO

Boca šampanjca prodata je za 2,5 miliona dolara, nadmašivši aukcijski rekord i verovatno postavši najskuplja boca ikad prodata.

Izvor: B92.net

Boca šampanjca prodata za rekordnih 2,5 miliona dolara – evo zašto je posebna FOTO
Ilustracija: Shutterstock/New Africa

Magnum boca Chateau Avenue Foch, 2017, sadrži jedan NFT koji uključuje digitalnu umetnost i prava intelektualne svojine na ilustraciju "Bored Ape Mutant" i na druge kolekcionarske ilustrovane figure koje krase bocu. Magnum je ekvivalent dve boce normalne veličine, piše CNN.

NFT su digitalne slike kojima se trguje na blokčejnu. Tržište za njih je dostiglo vrhunac 2021. godine sa prodajom od 41 milijardu dolara, ali je naglo usporilo zbog nedavnog pada kriptovaluta.

Kupci šampanjca bili su braća Đovani i Pjero Buono. Oni su italijanski investitori u kriptovalute koji su aktivni i u modnoj i tehnološkoj industriji. Uprkos njihovom kripto profilu, kupovina je obavljena u dolarima, kako je potvrdio prodavac. Prodaja je prvi put objavljena u listu The Wall Street Journal.

Šami Šin, britanski preduzetnik koji je naručio i prodao flašu, rekao je da se nada da bi šampanjac mogao da podstakne tržište za NFT u trenutku kada su ono, kao i druga finansijska tržišta, znatno van svojih maksimuma.

"Nadam se većoj svesti – želim da ljudi sada razumeju NFT", izjavio je Šin.

Đovani Buono je rekao da braća ne planiraju da otvore bocu. Njihova kupovina obavljena je privatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi gube: Sve ide Ukrajini

Članice Evropske unije pristale su da preusmere oko tri milijarde evra zamrznute državne imovine Rusije za zajedničku kupovinu oružja za Ukrajinu.

18:55

10.5.2024.

1 d

Podeli: