Vesti -

Amerika proglasila pobedu: "Dobili smo šta je trebalo" VIDEO

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je pobedu nakon što je dvostranački dogovor o podizanju gornje granice duga prošao oba doma Kongresa.

Izvor: Index / Hina
Podeli
Foto: shutterstock, Alexandros Michailidis
Foto: shutterstock, Alexandros Michailidis

Predsednik je pohvalio republikanske i demokratske pregovarače i pohvalio predsednika parlamenta Kevina McCarthyja koji je radio s njim na dogovoru, koji su postigli samo nekoliko dana pre nego što je ministarstvo finansija trebalo da ostane bez novca za plaćanje državnih računa.

Ali čak i dok je zahvaljivao svojim političkim protivnicima, Bajden je ukazao na razlike.

"Republikancima se to možda neće svideti, ali pobrinut ću se da bogati pošteno plate svoj deo. Vratiću se i uz vašu pomoć, pobediću", rekao je.

Obraćanje u Ovalnom kabinetu mu je omogućilo da direktno razgovara sa američkim narodom, ne u vreme trenutne krize, već da izveštava, kako je rekao zemlji, o izbegnutoj krizi.

"Niko nije dobio sve što je želio, ali američki narod je dobio ono što je trebao. Sprečili smo ekonomsku krizu, ekonomski kolaps", naglasio je i dodao da planira da potpiše zakon o kompromisu o gornjoj granici duga.

Zakon, koji uključuje ograničenja potrošnje i neke promene energetskih dozvola i socijalnih programa, prošao je u oba doma Kongresa velikom većinom.

Bajdenov potencijalni republikanski konkurent, međutim, osudio je dogovor o gornjoj granici duga. Bivši predsednik Donald Tramp rekao je da bi dopustio bankrot pre nego što bi pristao na ustupke koje su republikanci učinili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.