Svet

Utorak, 16.03.2021.

19:36

Huavej ima nove planove, Amerikancima se to neće dopasti

Kineski tehnološki div Huavej objavio je da planira da licencira patentiranu 5G tehnologiju drugim proizvođačima pametnih telefona.

Izvor: SEEbiz

Huavej ima nove planove, Amerikancima se to neće dopasti
Foto: Profimedia

Naknada za licencu bazira se na prodajnoj ceni mobilnih telefona i ograničena je na 2,5 dolara po uređaju, saopštio je Huavej.

Ova kompanije poseduje najviše patenata za 5G tehnologiju na svetu, no našla se pod pritiskom zbog američko-kineskog trgovinskog rata koji joj otežava pristup inostranoj tehnologiji.

Zato je brend pojačao istraživanja i razvoj i na kraju 2020. godine imao je registrovanih više od 100.000 aktivnih patenata u preko 40.000 kategorija u zemljama širom sveta. U 2019. godini uložio je 20,3 milijarde dolara u istraživanje i razvoj.

Objavom modela izdavanja licenci za 5G tehnologiju Huavej želi da kompanijama transparentno prikaže strukturu troškova, rekao je pravnik kompanije Song Liuping, prenosi portal Seebiz.

Potez će pomoći kompanijama u odlukama o investiranju u 5G i u digitalnoj transformaciji, dodao je.

Huavej je često bio meta optužbi, posebno u SAD, da neovlašćeno koristi intelektualno vlasništvo zapadnih kompanija. Bivši generalni direktor Svetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Frensis Gari odbacivao je takve optužbe, ističe agencija Dpa.

Huavej je svetski lider u inovacijama, rekao je Gari. U 2020. godini kompanija je podnela 5.464 zahteva za registracijom međunarodnih patenata, gotovo dvostruko više od najbližeg konkurenta, južnokorejskog Samsunga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: