Paradoks: Dodatni Bajdenovi ekonomski podsticaji još više slabe dolar tokom sledeće godine

Dolar je u sredu oslabio u odnosu na šest najvažnijih valuta na tržištima, a rizičnije su valute ojačale zahvaljujući većoj sklonosti investitora prema riziku.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2020.

19:35

Paradoks: Dodatni Bajdenovi ekonomski podsticaji još više slabe dolar tokom sledeće godine
Foto: Depositphotos, palinchak

Evro je istovremeno ojačao 0,25 posto prema dolaru, na 1,2282 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, bio je minusu 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja, na 89,73 boda. U prekonoćnom je trgovanju nakratko zabeležio novi najniži nivo u dve i po godine, skliznuvši na 89,711 bodova, piše Poslovni dnevnik.

Evro je istovremeno ojačao 0,25 posto prema dolaru, na 1,2282 dolara. Dolar je oslabio i gotovo 0,4 posto prema jenu, na 103,13 jena.

Vođa republikanske većine u američkom Senatu Mič Mek Konel blokirao je u utorak glasanje o povećanju iznosa pomoći građanima sa 600 na 2.000 dolara, što predstavlja novo odlaganje u teškim pregovorima o fiskalnim podsticajima u SAD-u.

Na tržištu se ipak zadržala povoljna atmosfera, jer su investitori ostali optimistični da će se na kraju postići dogovor o fiskalnim podsticajima, pa je oslabila potražnja za dolarom kao sigurnim utočištem.

Analitičari očekuju da će dolar dodatno oslabiti u 2021. godini jer se očekuje da će novoizabrani američki predsednik Džo Bajden istrajati na dodatnim merama potpore američkoj privredi.

U fokusu trgovaca koji su se vratili trgovanju nakon praznika ostao je dogovor Britanije s Evropskom unijom o budućim trgovinskim odnosima, koji je postignut 24. decembra, čime je izbegnut haotičan Bregzit bez dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: