Objavljen plan za nacionalizaciju Alitalije

Italijanska vlada će u avio-kompaniju Alitalija uložiti najmanje tri milijarde evra svežeg kapitala.

Svet

Izvor: B92

Petak, 08.05.2020.

15:38

Objavljen plan za nacionalizaciju Alitalije
Foto: Depositphotos, pio3

To je izjavio ministar industrije Stefano Patueaneli, predstavljajući plan nacionalizacije posrnulog avio-prevoznika.

Rim namerava da ponovo preuzme kontrolu nad vazduhoplovnom kompanijom koja proizvodi gubitke i posle 11 godina privatne uprave i tri neuspela pokušaja restrukturiranja.

Italijanska vlada je bila prisiljena da otkaže planiranu prodaju Alitalije budući da je ionako tešku finansijsku situaciju u kompaniji dodatno pogoršalo otkazivanje letova zbog kovida 19, koji je bacio na kolena avio-prevoznike širom sveta.

U okviru prvog italijanskog paketa podrške privredi u korona-rizi, vrednog 25 milijardi evra, vlada u Rimu je u martu vazduhoplovnom sektoru namenila 500 miliona evra, od čega će najveći deo otići u Alitaliju, prenosi Hina.

Stalna podrška države ovoj avio-kompaniji, kako bi zadržala "glavu iznad vode" podstakla je političke prepirke. Poslanici i vladini zvaničnici nisu usaglasili stavove o tome koje bi bilo najbolje rešenje za spas Alitalije, ko bi joj bio prikladan partner, odnosno treba li jednostavno dozvoliti da propadne.

"Namera vlade nije da ponovo priteknemo u pomoć. Cilj nam je da ponovo pokrenemo našeg vodećeg avi-prevoznika", rekao je ministar Patuaneli u italijanskom Senatu u četvrtak.

Dan ranije Ministarstvo rada je saopštilo da je kompanija dobila zeleno svetlo da do oktobra privremeno otpusti 6.622 zaposlena.

Patuaneli je ipak naglasio da će se Rim potruditi da zaštiti sadašnji nivo zaposlenosti u Alitaliji, u kojoj trenutno radi 11.132 čoveka.

Alitalija trenutno pregovara s američkim Delta erlajnsom o budućnosti zajedničkog poslovnog projekta i sa Er Frans KLM o saradnji na severnoameričkom tržištu, koja ističe ovog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

17 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

14 h

Podeli: