Prodavci sa "mokrih pijaca" u Vuhanu strepe

Dok epidemija COVID-19 u Kini jenjava, prodavci ribe i povrća na “mokrim pijacama” u Vuhanu ovih dana ponovo otvaraju svoje tezge.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 12.04.2020.

12:14

Prodavci sa
Foto: Epa/ALEX PLAVEVSKI

Međutim, suočavaju se sa neizvesnom budućnosću zbog stigme koju im je nametnuo koronavirus.

Veruje se da je virus krajem prošle godine potekao sa jedne pijace morske hrane u Vuhanu, koja je od januara zatvorena, a slučaj je doveo do podozrenja prema "mokrim pijacama“, pa je čak i u Sjedinjenim Američkim Državama bilo poziva za zatvaranje takvih pijaca širom Azije.

"Mokre pijace“ su mesto gde se na otvorenom prodaju sveže povrće i voće, kao i žive zivotinje, poput ribe, a popularne su među mušterijama koje smatraju da je na njima roba jeftinija i svežija nego u supermarketima.

Ipak, kako navodi Rojters, vlasnici tezgi nisu optimistični kada je reč o poslu, budući da su im stroge mere zatvaranja u Kini, od kojih su neke i dalje na snazi, kao i privremena zabrana prodaje i konzumiranja mesa divljih životinja, donele velike ekonomske gubitke.

Vlasti Vuhana izdvojiće 28 miliona dolara za poboljšanje higijenskih i drugih uslova u kojima radi 425 pijaca u gradu, ali neki trgovci se plaše da to ipak neće dočekati.

"Nemamo nikakvih prihoda, niti posla. Ako se ovako nastavi, biće nam veoma teško da preživimo“, kaže jedan prodavac mesa i povrća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: