Selo koje se spaslo propasti: Od replika svetskih majstora zaradili milione VIDEO

Dafen -- Sve do 1989. selo Dafen bilo je sirotinjski zaselak.

Izvor: vecernji.hr
Podeli
Foto: Getty images, Paula Bronstein, Staff
Foto: Getty images, Paula Bronstein, Staff

Danas ima 10.000 stanovnika, od kojih su stotine postali slikari pa godišnje proizvodu na stotine hiljada kopija ulja na platnu starih zapadnih majstora i bez razmišljanja primaju narudžbe od, recimo, 200 Van Gogovih slika sa rokom od dve nedelje.

Narudžbina ima toliko da su slikari često u stisci s rokovima pa neretko spavaju na podu svojih improvizovanih ateljea jer nemaju vremena da odu kući, ali takvim tempom samo 2015. godine na slikama su zaradili 65 miliona dolara.

Naime, u Kini je među nastajućom srednjom klasom hit na zidu dnevne sobe imati reprodukciju nekog evropskog slikarskog remek-dela, pa kompanije poput "Meishing Oil Painting Manufacture Company" praktično na traci proizvode visokokvalitetne replike Pikasa, Renoara, Van Goga, Leonarda i ostalih, prenosi Večernji list.

Godišnje se samo u ovom malom kineskom gradiću proizvede pet miliona kopija poznatih likovnih remek-dela, većinom za kinesko tržište, ali su dostupni i onlajn za svetsko tržište.

Foto: Getty images, Palani Mohan, Stringer
Foto: Getty images, Palani Mohan, Stringer

Film rediteljskog dvojca Haibo i Kiki Tiangi prati životnu priču jednog od slikarskih timova koje predvode otac, bivši zemljoradnik Sjaojong Džao i njegova ćerka. Njegova porodica naslikala je oko 100.000 replika Van Goga, a on kaže da oseća duboku povezanost s autorom iako nikada uživo nije video Van Gogovu sliku pa mu je životni san da poseti Amsterdam.

Izvrsni film "Kineski Van Gog" bavi se kultom klanjanja zapadnim majstorima u Kini i životom zemljoradnika koji je naslikao na hiljade replika Van Gogovih slika, a nikada u životu nije video original.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu