EU pozvala na zabranu prodaje oružja Turskoj

Savet EU u Luksemburgu pozvao je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severoistoku Sirije, a zemlje članice da razmotre prekid izvoza oružja Ankari.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2019.

14:52

EU pozvala na zabranu prodaje oružja Turskoj
Foto: Depositphotos/artjazz

"Uzimajući u obzir činjenicu da je u toku turska vojna akcija uz dramatične posledice, EU podseća na odluku nekih zemalja članica da odmah zaustave izvoz oružja namenjen Turskoj", navodi se u zaključcima Saveta EU.

Ministri su ocenili da turska vojna akcija predstavlja ozbiljno podrivanje stabilnosti i bezbednosti celog regiona, a Savet EU najavio je sastanak radnih grupa koje će koordinisati pozicije zemlja članica EU u akciji zaustavljanu izvoza oružja Turskoj.

EU ministri upozorili su da je turskom vojnom akcijom otežana mogućnost postizanja mira u Siriji kroz političke procese koje vode UN i da se ozbiljno podriva napredak koji je postignut u cilju pobede nad Islamskom Republikom.

"EU ostaje posvećana jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu sirijske države", navodi se u zaključcima.

Istovremeno, Savet podseća da je Turska ključni partner EU i važan činilac u sirijskoj krizi i regionu. U saopštenju EU upozorava da će obustaviti pomoć za stabilizaciju i razvoj onim područjima gde su prava lokalnog stanovništva ignorisana i zloupotrebljana, ali i da će u svetlu novih potreba nastaviti napore za rešavanje "ozbiljne humanitarne i izbegličke krize".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: