Makron: Ojačati partnerstvo između Renoa i Nisana

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na dalju sinergiju i savezništvo kako bi se ojačalo partnerstvo između Renoa i Nisana na globalnom tržištu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

10:43

Makron: Ojačati partnerstvo između Renoa i Nisana
FOTO: EPA, IAN LANGSDON

"Alijansa Reno-Nisan je dragulj u industriji. Stvorili smo giganta koji ne samo da moramo sačuvati, već razvijati sinergiju i savezništvo kako bismo ga ojačali u svetlu međunarodne konkurencije", poručio je on.

Njegovi komentari ostavljaju otvoren prostor za dublju integraciju 20-godišnje alijanse Reno-Nisan, koja je bila uzdrmana skandalom vezanim za hapšenja bivšeg šefa alijanse Karlosa Gosna i potencijalnim spajanjem Renoa sa drugim proizvođačem.

Naime, Reno i italijansko-američka grupacija Fijat Krajsler Automobili (FCA) objavili su prošlog meseca da su u pregovorima o spajanju.

Međutim, pregovori su otkazani jer je FCA bio nezadovoljan ulogom koju je francuska vlada imala u njima, a naročito njenim stavom da je potrebno dobiti "zeleno svetlo" od japanskog Nisana za nastavak pregovora o spajanju.

Od kolapsa pregovora sa FCA, čelnici Renoa nastoje da obnove veze sa Nisanom, koji želi da smanji uticaj francuske države u alijansi, koji ima na osnovu svog 15-procentnog udela u Renou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: