Kada bi svakom čoveku na svetu dao 10 dolara, ostalo bi mu 20 milijardi $

Bil Gejts je drugi najbogatiji čovek na svetu, njegovo bogatstvo vredi 93 milijarde dolara.

Svet

Izvor: B92, B

Četvrtak, 13.06.2019.

10:43

Kada bi svakom čoveku na svetu dao 10 dolara, ostalo bi mu 20 milijardi $
FOTO: EPA OLIVIER HOSLET

Kada bi Gejts svakom čoveku na svetu dao 10 dolara, ostalo bi mu 20 milijardi dolara. Osnivač Majkrosofta je bio najmlađi milijarder na svetu koji se sam obogatio u istoriji. Imao je 31 godinu.

Tu "titulu" nosio je do 2008. godine, kada ga je pretekao dvadesettrogodišnji Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka.

Sigurno se pitate gde on troši toliki novac.

Odgovor je: na sve što želi. Od kupovine automobila koji mu se sviđa, do borbe za očuvanje drveća, a ono što mu je najvažnije je filantropija i ulaganje u bolji svet.

On je vrlo rano počeo da zarađuje. U 17.godini prodao je svoj prvi kompjuterski program privatnoj školi za 4.200 dolara.

S prijateljem iz detinjstva Polom Alenom osnovao je Majkrosoft 1975. godine, a 1980.su napravili operativni sistem za IBM-ov prvi personalni kompjuter. Taj program MS DOS brzo je postao Majkrosoftov najprodavaniji proizvod i postao operativni sistem za skoro svaki PC.

Kada je izašao na berzu vrednost majkrosofta je procenjena na 1,6 miliona dolara.

Sa samo 30 godina Gejts je postao jedan od nabogatijih ljudi u Americi. Kada je Vindouz 95 pušten u upotrebu 1995.godine, Gejts je postao najbogatiji čovek na svetu.

Danas nije najbogatiji čovek na svetu, na tom mestu je Džef Bezos, ali uprkos tome sasvim dobro stoji.

Dobrotvorna fondacija koju vodi sa svojom suprugom Melindom "Bil i Melinda Gejst fondacija" najveća je dobrotvorna organizacija na svetu.

Iako je veliki dobrotvor, Bil voli luksuz i sebi voli da kupi neki luksuzni automobil. Kada je zaradio prvi novac kupio je sebi porše. Poznat je po tome da voli brzu vožnju jer, kako kaže, tako bistri glavu. Zbog toga je bio i uhapšen, prenosi Biznis insajder.

Godinama je prikupljao liuksuzna kola kao ferari i jaguar. Ima i privatnui avion, kao i jahtu. Ali najimpresivniji deo njegove imovine su nekretnine. On poseduje 50 odsto akcija hotela For sizons kroz njegovu firmu Kaskejd, udeo u The Crahles hotel, ima ranč vredan devet miliona dolara u Vajomingu, koji je pripadao čuvenom Bafalo Bilu, izgradio je masivnu haj-tek zgradu u Medini u Vašingtonu.

Danas on kaže da su njegova najveća briga iskorenjivanje smrti dece, pothranjenosti i dečje paralize, kao i globalnog zagrevanja.

Poznat je po izreci da bi trebalo da plaća veći porez jer mu je život dao mnogo novca i time bi trebalo da uzvrati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: