Ko će biti regionalno čvorište: Vansi će upravljati aerodromima u Zagrebu i Beogradu?

Operater Aerodroma „Nikola Telsa“ Vansi erports razmatra povećanje udela u velikoj grupaciji Aerodromi Pariza (ADP), koja upravlja zagrebačkim aerodromom.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2019.

16:38

Ko će biti regionalno čvorište: Vansi će upravljati aerodromima u Zagrebu i Beogradu?
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Francuska vlada poseduje 50,6 odsto udela u toj kompaniji i spremna je da proda sve svoje akcije.

Prema izveštajima, više grupacija je već izrazilo interesovanje za kupovinu državnog udela. Međutim, izgleda da je Vansi favorit, jer već poseduje osam procenata akcija ADP-a, preneo je portal Exyuaviation.

Vlasništvo nad ADP-om bi Vansiju obezbedilo dugoročan priliv prihoda od godišnje takse, jer će ta grupacija izgubiti većinu od svojih 5,3 milijarde evra prihoda koji potiču iz poslovanja u Francuskoj, gde joj koncesije ističu u narednih 15 godina.

Potencijalna transakcija dovodi susedne aerodrome u Beogradu i Zagrebu u interesantnu poziciju.

Naime, Vansi je saopštio da će srpska prestonica služiti kao čvorište u jugoistočnoj Evropi, geografskoj oblasti u kojoj nije poslovao u prošlosti.

S druge strane, ADP je jedan od dva najveća deoničara u konzorcijumu koji upravlja zagrebačkim aerodromom, a opisao ga je kao „strateški kapital“ u svom portfoliju aerodroma širom sveta. Štaviše, planira da pretvori zagrebački aerodrom u regionalno čvorište u narednim godinama.

ADP upravlja sa 23 aerodroma širom sveta, koji opslužuju 240 miliona putnika godišnje.

Vansi upravlja sa 45 aerodroma u 12 zemalja i sada je drugi po veličini operater na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: