Izraelci ulaze u trku: Let za 200 USD umesto za 1.000 VIDEO

Izraelska kompanije Ivejšen erkraft (Evation aircraft) planira da do 2020. godine na tržište izbaci prvi električni komercijalni avion.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

12:09

Izraelci ulaze u trku: Let za 200 USD umesto za 1.000 VIDEO
Foto: Youtube, screenshot

Izraelci će za realizaciju ovog projekta morati da izdvoje čak 200 miliona dolara, piše "Novac.hr".

„Imamo uverljivu poslovnu strategiju. Trošak jednog leta našim avionom bio bi oko 200 dolara, za razliku od 1.000 dolara, koliki je trošak leta aviona na mlazni pogon“, objasnio je Omer Bar Johaj, izvršni direktor kompanije.

On priznaje da su im investicije preko potrebne, kao i da trenutno preživljavaju na ulaganjima malih investitora i finansijskoj potpori izraelske vlade.

Kompanija bi svoje avione prodavao za tri miliona dolara, a kako kaže Bar Johaj, već imaju dogovor s potencijalnim avio-prevoznicima.

U ovoj fazi dizajnirali su nekoliko električnih modela, a izgradili tek jedan prototip.

Reč je o električnoj letelici imena Elis, koju su predstavili na Er šouu u Parizu održanom u junu ove godine.

Elis prima devetoro putnika i jednim punjenjem baterija prelazi malo više od 1.000 kilometara. Čak 65 odsto mase aviona čine litijum-jonske baterije. Najveća brzina koju postiže je 440 kilometara na sat, što je upola manje od maksimalne brzine klasičnog aviona. Tako bi udaljenost od 150 kilometara Elis prešla za dvadesetak minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: