Tužna istina: Nikad neće naći blago u bitkoinima

Stotine hiljada bitkoina ukradenih sa MtGox pre četiri godine možda bi mogle da budu vraćene, ali neko to ne želi, kaže britanski preduzetnik Vilijam Mok.

Svet

Izvor: B92

Petak, 05.01.2018.

14:30

Tužna istina: Nikad neće naći blago u bitkoinima
(Foto: Getty images)

Tokijska platforma za razmenu digitalne valute obrađivala je oko 80 odsto celokupne trgovine bitkoinima. MtGox je prestao sa radom i bankrotirao u februaru 2014. godine, nakon što je prijavio najveću kripto-krađu.

Berza je tada saopštila da je izgubila oko 850.000 bitkoina, koji su tada vredeli oko pola milijarde dolara.

MtGox je okrivio hakere zbog izgubljenih bitkoina, ukazujući tada i na nedostatak softvera. Kasnije, u martu, saopštili su da su našli 200.000 nestalih tokena.

Nedugo posle kraha berze, javnost je bila šokirana smrću izvršnog direktora kompanije. Neki mediji su tvrdili da je reč o samoubistvu, dok su neki drugi to nazvali „sumnjivom smrću u finansijskom svetu“.

Sve to uticalo je na to da se uvuče strah kako u ceo tim berze, tako i u investitore, a naravno da se odrazilo i na cenu bitkoina koji je tada značajno pao. Mnogi su sumnjali u oporavak.

Bankrot MtGoxa naterao je vladu Japana da se odluči kako će da tretira bitkoin, a lokalni regulatori počeli su da legalizuju razmenu kriptovaluti. Tako je Japan i postao prva zemlja koja reguliše razmenu digitalnih valuta na nacionalnom nivou.

I verovatno, kako reče na početku Mok, "milijarde i milijarde dolara u ukradenim bitkoinima nisu izgubljene, već, neko jednostavno ne želi da budu nađene“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: