Nemci Pežou: Kako to mislite kupujete Opel?

Nemačka vlada, iznenađena najavom da francuski PSA želi da kupi nemački Opel, uključiće se što je moguće više u razgovore o mogućoj prodaji.

Svet

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 16.02.2017.

11:15

Nemci Pežou: Kako to mislite kupujete Opel?
(Foto: Thinkstock.com)

Nemačka vlada, kako se navodi, želi da se uključi kako bi sačuvala radna mesta.

"To je preduzetnička odluka i za sada je neću elaborirati", rekao je portparol nemačke vlade Štefan Zajbert i dodao da resorni ministri razgovoraju o tom pitanju sa zvaničnicima Opela.

Portparol francuskog PSA, koji proizvodi automobila marke Pežo i Reno, izjavio je da direktor firme Karlos Tavarez želi da se sastane s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i sindikatima Opel i da razgovara o eventualnoj kupovini nemačke firme.

Opel, osnovan 1862. godine od 1929. godine, deo je koncerna Dženeral motorsa (GM). Firma je krajem 2015. imala 35.600 zaposlenih od kojih 18.250 u Nemačkoj. Opel od 1999. godine beleži gubitke i proizvodi u deset fabrika raspoređenih u šest evropskih zemalja.

Mediji u Nemačkoj preneli su da je su predstavnici GM-a i PSA imali razgovore o kupovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: