Britanija ponovo zapala u recesiju

Recesija u Britaniji dublja je nego što se mislilo jer su zvanični podaci pokazali da je u prvom kvartalu 2012. privreda potonula više nego što se očekivalo.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

13:01

Default images

"Britanski bruto domaći proivod (BDP) smanjen je za 0,3 odsto u prvom kvartalu 2012, dok je prvobitna procena iznosila 0,2 odsto", saopštio je Zavod za statistiku u Londonu, a prenela agencija AFP.

Britanska ekonomija je sada zvanično ponovo u tehničkoj recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna kvartala privrednog pada, budući da je u poslednja tri meseca 2011. zabeležila negativan privredni rast od 0,3 odsto. Zavod je takođe naveo da je rast potrošnje domaćinstava u prvom kvartalu usporio na svega 0,1 sa 0,4 odsto iz prethodna tri meseca.

Potrošnja domaćinstava u Britaniji pogođena je visokom inflacijom, sporim rastom primanja i sve većom nezaposlenošću.

Državna potrošnja je, međutim, skočila za 1,6 odsto, što je njen najveći rast od prvog kvartala 2008, zbog većih izdataka u oblasti zdravstva i odbrane.

BDP je, na godišnjem nivou, smanjen za revidiranih 0,1 odsto, dok je prvobitno procenjena stagnacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

17 h

Podeli: