Ludost, kolekcionarstvo ili dobra investicija?

Zahvaljujući blokčejnu, digitalni sadržaj danas je dostupan s posebnim tokenima koji garantuju njihovu jedinstvenost.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2021.

14:27

Ludost, kolekcionarstvo ili dobra investicija?
Foto: Printscreen/Youtube

Sredinom novembra 2019, dok je svet još bio normalno mesto a košarkaške dvorane prepune navijača, u utakmici protiv Sakramento kingsa "kralj" LeBron spektakularno je zakucao preko Nemanje Bjelice, izazvavši erupciju oduševljenja u dvorani.

Taj video u kojem je Džejms Bjelicu "posterizovao" bez problema možete pogledati na Jutjubu pa čak ga i skinuti te uživati u njemu kad god to poželite. Naravno, besplatno.

Ali verovali ili ne, postoje osobe koje su za takve video-zapise pretvorene u jedinstvene digitalne „memorabilije" spremne da plate veliki novac, piše Zimo. U slučaju LeBrona i pomenutog zakucavanja, govorimo o više od 200 hiljada dolara. Da, toliko je neko platio za video koji mu je dostupan besplatno.

NBA liga je u saradnji s kanadskom kompanijom Dapper Labs pokrenula platformu putem koje ljubitelji američke košarkaške lige mogu kupovati i razmenjivati takve video-zapise za koje plaćaju hiljade dolara, a nedavno je objavljeno kako se putem te platforme okrenulo oko 280 miliona dolara, ali jasno je kako su te brojke danas još i veće.

Za neke je to ludost, za druge kolekcionarstvo jer je svaki takav video ili fotografija, odnosno memorabilija potpuno jedinstvena. Potvrđena je u blokčejnu i postoji samo u jednom primerku (ili ograničenom broju primeraka) tako da ima sličnu vrednost kao i klasične sličice ili karte fudbalera, košarkaša, pokemona i slično, samo ne postoji u fizičkom, već samo u digitalnom obliku.

LeBronovo zakucavanje primer je novog trenda, a neki kažu i nove ludosti koja je za kratko vreme osvojila internet i na kojoj se okreću milioni dolara. Reč je o NFT-u (non-fungible token), odnosno nezamenljivim tokenima koji služe kao neka vrste potvrde digitalnog vlasništva ili sertifikata, a kako bi se dokazalo to jedinstveno vlasništvo (videa, kartice, tvita, digitalne umetnine itd) koristi se blokčejn.

Dakle, možete preuzeti LeBronovo zakucavanje na svoj mobilni, ali nećete imati potvrdu da posedujete jedinstveni video kakav je dostupan u samo jednom primerku, za koji je potrebno platiti više od 200 hiljada dolara. Fantastična investicija

Ludost? Neki će reći sigurno da jeste, ali s tim se ipak ne bi složio Pablo Rodrigez-Frej, kolekcionar umetnina koji je krajem prošle godine kupio video-zapis digitalnog umetnika Bipla za 67 hiljada dolara. Kao i u slučaju zakucavanja LeBrona i taj se video besplatno može pogledati i preuzeti, ali kupovinom je Rodrigez dobio potvrdu da je upravo on vlasnik tog videa. Taj video je prodao za neverovatnu cifru od 6,6 miliona dolara. Čak i najveći skeptici NFT-a složiće se da je to bila fantastična investicija.

Ovo su samo dva verovatno najpoznatija primera s kojima je najjednostavnije objasniti NFT i njegovu vrednost. Poslednjih meseci sve je veći broj poznatih osoba i umetnika koji pokušavaju da prodaju svoje digitalne umetnine, muziku, videa pa čak i GIF-ove digitalnih mačaka kroz NFT. Npr. i Kings of Leon svoj su poslednji album objavili kao NFT i osobe koje ga kupe dobiće pristup dodatnom digitalnom audio i video sadržaju, mogućnost odabira mesta u prvim redovima na njihovim koncertima itd. Kako s NFT-om kupci dobijaju potvrdu vlasništva albuma i tih dodatnih pogodnosti, oni će ih moći prodavati na sličan način na koji su se prie prodavali polovni CD-i ili ploče.

Koliko nudite za prvi tvit?

Kao NFT se čak mogu prodati i tvitovi i upravo to pokušava napraviti jedan od osnivača Twittera Džek Dorsi. On je na toj mreži objavio prvi tvit u istoriji i sada ga prodaje, a poslednja ponuda za njega iznosila je, verovali ili ne, 2,5 miliona dolara.

Osoba koja postane vlasnik tog tvita dobiće digitalni sertifikat, tj. potvrdu vlasništva, ali tvit će i dalje ostati na zidu Dorsija kao i pre, jedino što će on biti bogatiji za koji milion „zelembaća".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: