London EU: Prihvatite GMO

London -- Britanski ministar za poljoprivredu Oven Paterson se založio za ubrzanje procesa odobravanja genetski modifikovanih (GM) useva u Evropskoj Uniji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema njegovim rečima, GM usevi nude "neosporne koristi", uključujući manje korišćenje pesticida i dizela.

Paterson je upozorio da zbog jakog otpora javnosti većeg dela EU biotehnološkim usevima, Unija sve više zaostaje na ovom polju, prenosi Rojters.

Mejrid Mekginis, član poljoprivrednog komiteta evropskog parlamenta, je napomenula da lobiranje protiv GM useva poslednjih nekoliko godina slabi, ali da je protivljenje i dalje znatno.

Ministar Paterson ističe da GM usevi ne predstavljaju nikakvu novu zastrašujuću tehnologiju, već nešto što se primenjuje u velikom delu sveta. On je izneo podatak da je GM useve u 2011. gajilo 16 miliona poljoprivrednika u 29 zemalja sveta.

Paterson je naveo da, na primer, vrsta GM pirinča, poznata pod nazivnom "zlatni pirinač", može da spreči da 400.000 do 500.000 mladih osoba oslepi.

Ovaj pirinač je genetski modifikovan tako da neutrališe manjak vitamina A, od kojeg pate milioni dece i trudnica, što može da dovede do nepovratnog slepila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu