Zlatiborsko jezero ide privatniku

Na osnovu Zakona o upisu u katastar, jezero u centru Zlatibora pripašće privatnom preduzeću “Zlatibor turist”.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2013.

16:26

Default images

Zahvaljujući Zakonu o upisu u katastar bespravno izgrađenih objekata, mnogi će građani legalizovati nepokretnosti, od kojih će sigurno najviše koristi imati oni koji su na atraktivnim lokacijama.

Tako će jezero u centru Zlatibora pripasti jednom preduzeću, a opštinska vlast u Čajetini tvrdi da će opština, ali i država time biti oštećena za oko pet milijardi evra.

Trinaest hektara najatraktivnijeg zemljišta na Zlatiboru, shodno Zakonu o upisu u katastar, pripašće preduzeću “Zlatibor turist”.

Advokat Milan Drobac, pravni zastupnik ovog udeličarskog društva, koje ima preko 400 udeličara, tvrdi da je konačno pobedio zakon.

"I kao izgrađeno građevinsko zemljište, ne samo po sadašnjem Zakonu o planiranju i izgradnji, ne samo po Zakonu o katastru, nego i po ranijim zakonima koji su primenjivani u toj oblasti - ta parcela po prirodi stvari mora biti upisana, po zakonu, to nije ni po kakvoj odluci, ni po kakvom diskrecionom pravu ili odluci Službe za katastar ili bilo kog drugog državnog organa. Jednostavno je primenjen zakon", tvrdi Drobac.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, tvrdi da je Republički geodetski Zavod ranije odbio zahtev “Zlatibor turista” za upis u katastar, jer ovo preduzeće nije moglo da dokaže da je pravni sledbenik vazdušne banje Zlatibor.

"Međutim, Ministarstvo građevine i urbanizma je sada pod pritiskom i svojim rešenjem dalo nalog Geodetskoj upravi u Čajetini da poništi to rešenje i da ovu firmu upiše kao korisnika, a kasnije kroz konverziju zemljišta, gde i piše u rešenju da se privatnim licima prenese vlasništvo na ovim parcelama", tvrdi Stamatović.

Advokat Milan Drobac kaže da “Zlatibor turist” najatraktivnijom lokacijom upravlja i raspolaže duže od pola veka.

"Postoji uredna dokumentacija iz koje proizilazi pravno sledbeništvo ‘Zlatibor turista’, u odnosu na Direkciju, a ne samo pravno, nego i naročito imovinsko sledbeništvo, koje se odnosi na predmetne nepokretnosti", kaže Drobac.

Predsednik opštine Čajetina kaže da će skandaloznom odlukom pod političkim priticima preduzeće “Zlatibor turist” dobiti ne samo 13, već ukupno 2.000 hektara najatraktivnijeg zemljišta.

"Vi dobijete negde, srednjom cenom, vi dobijete negde iznos od 4-5 milijardi evra. Nije samo to, nije tu kraj. Kasnije će po ovom modelu iskoristiti neki drugi ovu mogućnost", strahuje Stamatović.

Čelnici lokalne vlasti obratili su se Vladi, Ministarstvu, kao i prvom potrpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću da se zaštiti državna imovina. Na iste adrese su se u zaštitu svojih prava obraćali i iz preduzeća “Zlatibor turist”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: