Vesti -

Zabrana rada nedeljom u Srbiji i regionu: Veća prava za radnike ili više otkaza?

Privrednici iz Bajine Bašte pokrenuli su inicijativu da se na teritoriji te opštine usvoji pravna regulativa koja nedelju predviđa kao neradan dan.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Veliki broj privrednih subjekata iz te opštine koji se bave trgovinom i mešovitom robom pokrenuli su inicijativu da se u Bajinoj Bašti usvoji pravna regulativa koja nedelju predviđa kao neradni dan u sektoru trgovine mešovitom i prehrambenom robom.

Inicijativa je upućena predsedniku opštine, zameniku predsednika i opštinskom veću, prenosi protal Drina info.

U detaljnom obrazloženju navedeni su svi razlozi koji idu u prilog usvajanju ovakve odluke, a navodi se da je tokom vanrednog stanja došlo se do zaključka da je apsolutno moguće zadovoljiti sve potrebe građana u uslovima redukovanog radnog vremena i da su diskretni heroji u teškim vremenima bili radnici prodavci i zaposleni u maloprodajnim objektima.

Oni su naveli i da su njihovi zaposleni nečiji mame, tate, sestre koje u ovakvim uslovima privređivanja neko mnogo manje viđa.

"Sa druge strane mi kao poslodavci suočeni smo sa velikim problemima kada su u pitanju rasporedi radnog vremena i slobodni dani za naše zaposlene i večito smo rastrgnuti između društvene odgovornosti kojoj svi težimo i profitabilnosti poslovanja, zbog koje smo i registrovani", piše u inicijativi.

Ocenjuje se i da umesto da se te radne nedelje koje na godišnjem nivou čine 50 i više radnih dana amortizuju dodatnim zapošljavanjima, oni se u stvari amortizuju većim opterećenjem postojeće radne snage ili dodatnim angažovanjem samih preduzetnika.

U Srbiji se mesecima unazad polemisalo o inicijativi za zabranu rada nedeljom u trgovinama.

O tome je početkom godine govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je u januaru rekao da ne razume ideju o uvođenju zabrane rada nedeljom.

"Ne znam čija je to ideja. Video da sam da su Crna Gora i Hrvatska to usvojile. Ja sam protiv toga. Svaki čovek bi hteo da ima zagarantovano slobodno vreme. Ali, možeš ti, ali nemoj mene da teraš, ja hoću da radim", rekao je predsednik tada.

Njegovo mišljenje deli i ministar rada Zoran Đorđević, koji je govorio ranije za B92.net o aktuelnim ekonomskim pitanjima u zemlji.

"Već sam objašnjavao da se ta praksa pokazala kao loša u nekim zemljama, tako da mislim da u trenucima kada se borimo za radna mesta, rast ekonomije, veći turizam o ovome ne razmišljamo", rekao je Đorđević.

Kakva je situacija u regionu?

Odlukom crnogorske Vlade prodavnice u toj državi od 20. oktobra 2019. godine više ne rade nedeljom.

Trgovina na veliko i trgovina na malo, kako je propisano novim zakonom, ne može da se obavlja nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Ukoliko prodavnice u Crnoj Gori rade nedeljom i praznicima, suočiće se sa novčanim kaznama i zatvaranjem.

Zabrana rada nedeljom tema je i u susednoj Hrvatskoj

U Hrvatskoj je krajem aprila u vreme koronavirusa doneta odluka da se zabrani rad trgovina nedeljom, sa objašnjenjem da je to učinjeno iz epidemioloških razloga, te da je to samo još jedna epidemiološka mera, pišu hrvatski mediji.

Hrvatsko udruženje poljoprivrednika, Nacionalno udruženje ugostitelja i Udruženje Glas preduzetnika smatraju da neradna nedelja donosi pad prihoda za trgovce, male poljoprivrednike, ugostitelje i mnoge povezane uslužne delatnosti koje su već pretrpele žestok udarac zbog pandemije, piše Novi list.

Trgovci pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) saopštili su u subotu kako smatraju da odluka o neradnoj nedelji nije primerena protivepidemijska mera te su od ministarstva zatražili da se omogući rad trgovina nedeljom i neradnim danima, piše Poslovni dnevnik.

"Odluka o zabrani rada nedeljom i neradnim danima neminovno će za posledicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenih u trgovini, zbog smanjenog fonda sati", naveli su.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poručio je početkom maja da je neradna nedelja pitanje interesa društva te mora imati prednost nad interesom profita, a da su od Vlade zatražili da u skupštinsku proceduru hitno pošalje izmene Zakona o trgovini te njihovo donošenje pre parlamentarnih izbora.

U našoj anketi dve trećine ljudi izjasnilo se da je za zatvaranje radnji nedeljom.

U anketi možete glasati, a u komentarima pišite o razlozima zbog kojih mislite da radnje treba ili ne treba da budu zatvorene nedeljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.