Vesti -

Za petinu manje novih firmi

Beograd -- U Srbiji je za sedam meseci ove godine osnovano oko 20 odsto manje preduzeća i radnji nego u isto vreme prošle godine.

Izvor: Beta
Podeli

Direktor Agencije za privredne registre (APR) Zvonko Obradović kaže da je "zabrinjavajuće što je broj novoosnovanih preduzeća za sedam meseci 2010. bio 6.291, a u istom periodu ove godine 5.088, što je manje za petinu".

Obradović je naveo da je isti trend smanjenja uočen i kod preduzetnika koji su odlučili da započnu svoj posao, pa je, kako je istakao, APR evidentirala 18.590 novoosnovanih radnji za sedam meseci ove godine, što je oko 20 procenata manje nego u isto vreme 2011. godine, kada je osnovano 22.454 radnji.

Direktor APR je kazao da je najveći broj novoosnovanih, ali i brisanih firmi i radnji iz oblasti trgovine i usluga. "Uočavamo pojačan broj brisanja firmi iz oblasti građevine, a i kod drumskog prevoza", kazao je Zvonko Obradović i dodao da se istovremeno primećuje povećanje osnivanja firmi koje se bave računarskim programiranjem ili inženjerskim delatnostima.

Direktor APR je podsetio da je od osnivanja te agencije 2005, svake godine registrovano nešto više od 10.000 novih privrednih društava, dok se oko 37.000 preduzetnika odlučivalo da započnu svoju delatnost.

Kako je dodao, istovremeno je na godišnjem nivou iz registra brisano oko 3.000 firmi, kao i oko 30.000 do 32.000 radnji.

"Već od 2008. godine se uočava smanjenje broja novih osnivanja preduzeća. Manje je i onih koji se odlučuju da započnu sopstveni mali biznis otvaranjem radnji", kazao je on.

Zbog toga se, kako je naveo, moraju pod hitno vratiti mere podsticaja i stimulansa, kako bi se ljudi opredelili da započnu sopstveni biznis, jer će u suprotnom "verovatno biti problema sa smanjenjem poreskog prihoda u budućnosti".

Prema njegovim rečima, nastavljen je i negativni trend povećanja brisanih preduzeća i radnji, koji su zbog stečaja ili drugih nemogućnosti da nastave posao morali da prekinu sa radom.

"U 2010, prvi put se desilo da je broj brisanih preduzetnika veći od broja osnovanih", kazao je on, navodeći da je gotovo 2.000 radnji bilo više na spisku brisanih, nego na evidenciji novoosnovanih.

Prema podacima APR, u prvih sedam meseci ove godine iz registra je izbrisano 8.490 preduzeća što je četiri puta više nego u isto vreme lane. Kako je precizirano, to je posledica primene Zakona o stečajnom postupku, koji predviđa automatski stečaj za firme koje su u blokadi.

Obradović je naveo da je od početka primene tog zakona u prošloj godini do kraja jula 2011. iz registra po tom osnovu izbrisano ukupno 12.341 preduzeća i to prošle godine 5.980 firmi, a ove 6.361.

U APR su naveli da je tokom sedam meseci ove godine bilo izbrisano 20.132 radnje, što je za oko 1.000 manje nego u isto vreme 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.