Vujović: Raspisan konkurs za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama VIDEO

Ministarka Irena Vujović rekla je da je danas raspisan konkurs kojim su obezbeđena dodatna sredstva za zamenu kotlarnica na ugalj, lož ulje ili mazut.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

12:12

Vujović: Raspisan konkurs za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama VIDEO
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Kako je objasila, to je urađeno u saradnji sa evropskim partnerima kako bi poboljšali kvalitet vazduha u Srbiji.

Vujović je zamolila zainteresovane opštine i gradove da pripreme svoje projekte i da se jave na konkurs za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama.

"Svi oni koji su koristili ugalj lož ulje ili mazut imaće priliku da promene kotlove novim koji će koristiti ekološki efikasnije energente", objasnila je Vujović nakon otvaranja sajma "Zelenih ideja, projekata i inovacija".
Naime, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre otvorili su danas "Sajam zelenih ideja, projekata i inovacija".

"Danas sa našim partnerima iz EU i izlagačima, koji su predstavili najinovativnije ideje koje će građani moći da vide na Kalemegdanu, obeležavamo međunarodni Dan zaštite životne sredine", rekla je Vujović.

Ona se zahvalila delegaciji EU, Vladi Švajcarske i Kraljevini Švedske, kao i partnerima iz UNDP-a koji odvajaju značajna donatorska sredstva kako bi, kako je rekla, zajedničkim snagama pravili pomake na bolje u zaštiti životne sredine.

"Podrška u kapitalnim zelenim investivcijama nam je neophodna kako bi mogli da unapredimo kvalitet životne sredine i bolji život svakoga od nas", istakla je ministarka.

Kako je objasnila, to se odnosi na izgradnju regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom, ali isto tako i za izgradnju nedostajuće kanalizacije.

Žiofre je rekao da ovim događajem započinjemo i zelenu nedelju u EU koju ćemo u Srbiji realizovati na nekih 20 različitih lokacija.

"Radimo zajedno kako bismo aktivirali zajednice i države da udružimo snage kako bi obezbedili čist vazduh i vodu, kao i bezbednu hranu. Nephodno su nam veštine, inovacije i stručni ljudi. Zahvaljujući UNDP-u koji je organizovao današnji događaj danas na Kalemegdanu imamo divne ideje", objasnio je Žiofre.

Kako je objasnio, "želimo da postanemo prvi kontinent koji će biti karbonski neutralan do 2050 godine". "Da bismo to uspeli da postignemo potrebni su nam snažni partneri u EU i van nje, i zato mi sarađujemo sa partnerima kao što je Srbija, koja je zemlja kandidat, na realizaciji brojnih projekata", istakao je on.

Sajam je otvoren u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", na Malom Kalemegdanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: