Vesti -

Vučić: Znam Putina, imaćemo najpovoljniju cenu; "Svi hoće toplu sobu. A odakle da nađem gas?"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je gasnu krizu koja je sada, po njegovim rečima, najvažnije pitanje u Evropi.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

Pročitajte još:

Vučić: "Ponosan sam i to ne krijem"; Lavrov: "Nije na čast EU" FOTO/VIDEO

"Ni o čemu se ne govori osim o energetici. Za budućnost najvažnija su tri pitanja - energetika, voda i hrana", istakao je on.

Otkrio je i pet razloga zašto imamo krizu.

"Prebrzo su uvedene posebne karbon takse na energiju koja nije iz obnovljivih izvora. Zatim, već je druga godina korone i veliki problemi koje su zemlje Evrope imale u privredi i koje su davale privredi svoj jeftin gas, a nisu obnavljali svoja skladišta. Treće, nisu se sklapali dugoročni ugovori sa Rusijom o nabavci gasa, i tu su politički razlozi zašto je to tako. Na kraju, niko neće da prizna i svoju grešku odustajanja od uglja", rekao je on i dodao da ćemo " krizu narednih 6 meseci".

"Plašim se da će da traje dve godine", istakao je on.

"Imaćemo krizu koja će da utiče na povećanje svih cena. Kod nas u Srbiji malo manje i zahvalni smo na tome ruskim partnerima. Imaćemo najjeftiniju cenu u celoj Evropi", jasan je bio Vučić istakavši i da "rastu cene i hrane i građevinskih materijala svugde u Evropi".

"Svi ti koju su nam držali pridike i predavanja o 22. i 23. veku - polako. Da vidimo kako da izađemo iz krize".

"Gradićemo nove pogone za OIE ali ćemo da koristimo i ugalj. A ne da se kockamo sa tim da bismo se nekom dodvoravali", zaključio je Vučić.

Takođe, Vučić se pita "kako to Rusi na nas vrše uticaj preko energetike".

"Pa mi vršimo pritisak na njih, ne oni na nas. Odakle da nađem gas? Svi hoće toplu sobu, svi hoće da šetaju u kratkim majicama, a kako? Odakle taj gas? Pa nema".

Kako kaže, dali su nam najpovoljniju cenu, a na pitanje da li ima garanciju, kaže da "ima obećanje Lavrova i Borisova da će da mole Putina da imamo najpovoljniju cenu".

"Znam čoveka, znam Putina. I mogu da vam kažem da ćemo imati najpovoljniju cenu", zaključio je Vučić u obraćanju medijima nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.