Biz - B92.net

Vučić o auto-putu: Stizaće se za 45 minuta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš–Pločnik.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

Danas, naime, počinje da se gradi prva deonica, Merošina – Merošina 1.

Prenos možete pratiti na B92.net.

Najave za Prokuplje

"Za dve i po godine imaćemo auto-put do Prokuplja. Obilaznica oko Prokuplja je u stvari spas za Prokuplje", izjavio je danas predsednik Vučić.

"Ceo auto-put koštaće oko 650 miliona evra, ogroman novac ulažemo", kazao je predsednik.

Od Niša do Merdara, dodao je, stizaće se za 45 minuta.

Projekat izgradnje auto-puta E-80 Niš–Pločnik ocenio je kao jako važan.

"U budućnosti će biti još važniji, za našu Toplicu, kao i odnose Srba i Albanaca. Prvih 32,7 kilometra puta košta 226 miliona evra, 40 smo dobili na poklon od Evropske unije. 40 miliona evra samo za ovu deonicu od Evropske unije je velika stvar. Ovo je mnogo važno za naš najsiromašniji kraj. Toplica nema gas, danas sam ovde da vidimo kako da napravimo priključke, da mogu da dolaze investitori, a mi i dalje imamo probleme sa niskonaponskom mrežom, vodovodom i u vodosnabdevanju", kazao je.

Kako je dodao, ne razume se u termine i u to da li je od EIB ili EBRD, ali je važno da smo dobili pare.

"Ja sam seljak čovek, znam da smo dobili pare i evo pravimo put", naveo je Vučić.

"U ovom trenutku gradimo 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica po Srbiji", kazao je predsednik Srbije.

Naglasio je da će uz ovaj put biti više investitora, što je veliki pomak za našu zemlju. Predsednik je kazao da će taj auto-put biti spas, pre svega, za Prokuplje, Kuršumliju, Blace i taj deo zemlje.

"Ovo je veoma siromašan kraj, koji se sa auto-putem podiže. Veoma je važno što ćemo ovde izgaditi auto-put", naglasio je Vučić i dodao da ćemo se tako bolje povezati i sa Prištinom i Gračanicom.

Početku radova prisustvuje šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak i drugi.

Vučić je u razgovoru sa Žiofreom rekao da je prvi put o tom projektu razgovarao još 2013. godine sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Kazao je da će auto-put doprineti i uspostavljanju bližih odnosa sa Albancima, kao i da će puno značiti za Srbe u Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi.

Za sedam dana, kako je predsednik danas rekao, doći će na 3 dana u Niš.

"U Pomoravlju i Nišu radimo na projektovanju brze pruge Beograd-Niš, Niš-Dimitrovgrad već radimo sa Evropljanima. Sve to sve više košta, materijal je sve skuplji, zato nam treba podrška EU", pojasnio je.

O deonici

Građevinske mašine kompanije Štrabag počele su zemljane radove na deonici od petlje Merošina kod Niša do Pločnika u dužini 36,3 kilometra. Deonica Niš–Pločnik je izuzetno kompleksna, jer će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta, zbog čega je podeljena na četiri poddeonice, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

To su petlja Merošina – Merošina 1 duga 5,5 kilometara, petlja Merošina 1 – petlja Prokuplje istok dužine 8,8 kilometara, petlja Prokuplje istok – petlja Prokuplje zapad duga 12,8 kilometara i petlja Prokuplje zapad – petlja Beloljin dužine 5,5 kilometara.

Procenjena vrednost radova je 225 miliona evra, od čega je 185 miliona obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, 40 miliona evra je pomoć EU, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Za ostatak auto-puta do Merošine u toku je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i tenderske dokumentacije. Rok za završetak radova na prvoj deonici je 2026. godina.

Na čitavom delu auto-puta dugog skoro 77 kilometara do administrativnog prelaza Merdare planirano je 85 mostova, 18 kilometara tunela.

To je deo budućeg auto-puta Niš–Priština–Drač dužine 383 kilometra, koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje–Priština) i Rutom 2b (Sarajevo–Podgorica–Valona). Cilj projekta je bolje regionalno povezivanje, ušteda na vremenu putovanja i operativnim troškovima, kao i povećanje bezbednosti saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.