Vesti -

"Vlada prihvatila većinu sugestija frilensera"

Beograd -- Vlada Srbije je u velikoj meri prihvatila sugestije Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), saopšteno je iz ovog udruženja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, stockasso
Foto: Depositphotos, stockasso

Suština sugestija je u tome da se praktično otpisuju sva potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2016. do kraja septembra 2021. za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno, navodi se.

Od ovog otpisa bi, kako se navodi, bili izuzeti oni frilenseri kod kojih je već započeta kontrola ove godine i za koje se računa period od 1. januara 2015.

Vlada bi prihvatanjem sugestija potpuno otpisala dug svim frilenserima koji su zarađivali do oko 674.000 dinara godišnje, a isti model oporezivanja bi se primenjivao za sve prilive do 30. septembra ove godine, navodi se u saopštenju. Za prelazni period od 30. septembra ove do 1. januara sledeće godine, odnosno do stupanja na snagu zakona koji će uređivati prava i obaveze frilensera, primenjivao bi se model bez normiranih troškova.

Kada je reč o budućem periodu, UFPS navodi da će frilenseri sa visokim iznosima moći da se opredele da postanu preduzetnici ili pređu u društva sa ograničenom odgovornošću.

"Ovo znači da nas očekuje još dosta posla u budućnosti, ali da smo optimistični u vezi sa rešavanjem svih preostalih nedoumica za budući period", navodi se u saopštenju.

UFPS ocenjuje da je Vlada usvajajući sugestije udruženja učinila da se smanje nejasnoće i brige članova UFPS, ne samo vezano za period od 2015. godine nego i za ubuduće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.