Srbija

Petak, 01.12.2023.

11:08

Vesić sa Babajevom o saobraćajnom povezivanju Srbije i Azerbejdžana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić razgovarao je sa ministrom za rad i socijalnu zaštitu Azerbejdžana Sahilom Babajevom.

Izvor: B92.net

Vesić sa Babajevom o saobraćajnom povezivanju Srbije i Azerbejdžana
Foto: MGSI/Predrag Mitiæ

Razgovarali su o produbljivanju saradnje između dve države i mogućnostima za saobraćajno povezivanje.

Ministar Babajev je istakao da su politički odnosi dveju zemalja na visokom nivou i da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri, te da postoji veliki potencijal da investicije i ekonomska saradnja dostignu nivo političkih odnosa.

Naveo je da je Azerbejdžan zainteresovan za produbljivanje odnosa sa Srbijom, pre svega za saobraćajno povezivanje, železnicom i direktnom avio-linijom.

Ministar Vesić je Babajevu predstavio železničku mrežu koju Srbija gradi i obnavlja, posebno ističući izgradnju brze pruge Beograd–Budimpešta, koja je u punom jeku, te skori početak radova na izgradnji brze pruge Beograd–Niš, koja će se nastaviti ka Bugarskoj, i dalje ka Istanbulu.

"Očekujemo da za nekoliko godina, prugom budemo povezani sa Istanbulom", rekao je Vesić.

Babajev je podsetio da je Azerbejdžan prugom povezan sa Turskom, preko Tbilisija i da je to železnička veza preko koje velika količina robe stiže ka centralnoj Evropi, te naveo da bi železnice dveju zemalja trebalo da razmotre mogućnosti za povezivanje tih koridora.

Ministar iz Azerbejdžana je iskazao i potrebu da se uspostavi direktna avio-linija Beograd–Baku, što će razmotriti dve nacionalne avio-kompanije.

Ministri su razgovarali i o mogućnosti da se poveća broj bilateralnih dozvola za drumske prevoznike, kako bi se dodatno pospešila trgovinska razmena.

Vesić je izrazio i zadovoljstvo zbog saradnje sa kompanijom „Azvirt" koja radi na nekoliko važnih infrastrukturnih projekata u Srbiji, najavljujući da bi kroz nekoliko dana trebalo da počne izgradnja još jednog važnog puta – brze saobraćajnice kroz Vojvodinu, od mađarske do rumunske granice.

Dodao je da postoji i interes kompanija iz Srbije da ulažu u Azerbejdžanu, na šta je ministar Babajev uzvratio pozivom ministru i domaćim privrednicima da posete Baku, uz mogućnost organizovanja poslovnog foruma, kako bi razmotrili mogućnosti za investicije iz Srbije u Azerbejdžanu, koje su dobrodošle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: