Umete li da izračunate kolika će vam biti penzija? VIDEO

Većina zaposlenih ne razmišlja o penziji sve do pred sam kraj radnog veka.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 01.10.2021.

19:12

Umete li da izračunate kolika će vam biti penzija? VIDEO
Foto: Robert Petrovic/Shutterstock

Zahvaljujući uputstvu za izračunavanje penzije na portalu PIO fonda, budući radoznali penzioneri mogu doći do iznosa svoje penzije.

Računica nije baš laka, pa će većini budućih penzionera biti potrebna stručna pomoć.

Prvi korak je utvrđivanje svih zarada, a zatim se one ostvarene u svakoj kalendarskoj, upoređuju sa prosečnom zaradom u toj godini.

"Ogroman ili najveći broj građana Srbije apsolutno ne zna da izračuna ili, u krajnjoj liniji, ne može jer nema sve one potrebne podatke", kaže za TV Prva Ranka Savić ispred Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Deljenjem iznosa ostvarene plate sa prosečnim iznosom dobija se godišnji lični koeficijent. Za godine za koje nije moguće utvrditi zaradu, računa se koeficijent ostalih godina radnog staža.

"Mislim da je jedna od dobrih stvari to što sada za obračun penzija neće biti bitno da li se imaju podaci u godini koje se uzimaju za obračun, to je 40 godina radnog veka. Ako nemate podatke o primanjima iz tog perioda, to neće biti razlog za smanjenje penzije", dodaje Savić.

Zbir svih ličnih koeficijenata deli se ukupnim trajanjem perioda za koji su oni utvrđeni i dobija se pojedinačni koeficijent. Množenjem ličnog koeficijenta i staža za obračun dobija se lični bod koji se onda množi opštim bodom zajedničkim za sve penzionere.

Ograničavanje ličnog koeficijenta, čime se dira u penzije onih koji su imali najveće plate, je loša mera jer dira u stečena prava tokom rada, zaključuje Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: