Vesti -

U planu osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju: Do 2025. godine 50 zaposlenih

Beograd -- Akcionim planom Strategije za razvoj veštačke inteligencije za period 2020-2022. godine predviđeno je i osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju.

Izvor: eKapija
Podeli
Foto: Depositphotos, Jirsak
Foto: Depositphotos, Jirsak

Institut bi bio osnovan i primarno finansiran iz republičkog budžeta, ali i dodatno podržan od strane privrede i međunarodnih organizacija.

Institut bi se bavio istraživanjima koje se odnose na primenu veštačke inteligencije u različitim oblastima, sa izraženim multidisciplinarnim pristupom uz saradnju sa naučno-istraživačkim ustanovama u oblastima primene, sa privredom i javnim sektorom.

Pored naučno-istraživačkih projekata institut bi imao zaduženja koja se odnose na analizu i praćenje stanja u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji, pružanje generalne podrške prilagođavanju VI rešenja za srpski jezik, zajedno sa javnim sektorom i privredom. Institut bi raspolagao najsavremenijom opremom, hardverom i softverom, neophodnom za sprovođenje svih aktivnosti.

Institut bi učestvovao oblikovanju javnih politika koje se tiču razvoja i upotrebe VI, a pre svega u domenu uticaja na pojedinca i društvo, sa ciljem podrške razvoju sistema baziranih na VI koji štite ljudska prava i slobode i doprinose poboljšanju pojedinca i razvoju društva u celini, piše portal eKapija.

Predviđeno je da do 2025. Institut ima 50 zaposlenih istraživača, 10 pokrenutih multidisciplinarnih projekata i 10 projektata u zajedničkoj saradnji sa privedom.

Primena Strategije, kako se navodi na sajtu Vlade, već je započeta programom za naučne projekte iz oblasti veštačke inteligencije, kao i implementacijom softvera koji koriste veštačku inteligenciju u javnoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.