Srbija

Utorak, 05.12.2023.

10:44

"TA peć najpouzdaniji izvor grejanja" VIDEO

Kako zadržati toplotu u kući i smanjiti račune za struju ove zime je vrlo aktuelno pitanje.

Izvor: B92.net / TV Prva

Foto: Privatna arhiva

Branko Zrnić, elektro-mehaničar, za Televiziju Prva otkrio je na koji način svako od nas to može da uradi.

"Ljudi se greju na različite izvore toplote. Moj savet je da je TA peć najpouzdaniji izvor grejanja, a da bi one bile efikasnije i delotvornije, one treba da se stave u najhladnije prostorije – uz prozor – tako da prirodna cirkulacija meša tu toplotu. Topliji će biti ceo stan", kazao je Zrnić.

Što se tiče "saveta" da se folije stavljaju iza radijatora kako bi prostorije bile toplije, rekao je da folije nemaju nikakvog efekta.

"Folija je samo jedna vrsta barijere da ne može toplota da ide ka zidu. To u suštini nije ništa. Zidovi se moraju ugrejati da bi u prostoriji bilo toplo", naglasio je.

Na pitanje kako da TA peći troše manje struje kazao je da treba da se pune noću po jeftinijoj tarifi. Kad se napune, treba isključiti termostat kako više ne bi vukla potrošnju.

"Može se na taj način uštedeti više od trećine. A ako držite peć stalno uključenu,to znači da je peć ili malog kapaciteta ili je mnogo velika prostorija pa peć nije adekvatna za nju", dodao je sagovornik.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prva:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: