Vesti -

Stan na kredit nikad jeftiniji - vreme za kupovinu

Beograd -- Finansijski stručnjaci već nekoliko godina savetuju građane koji imaju mogućnosti da podignu kredit da je pravo vreme za kupovinu stanova i drugih nekretnina.

Izvor: Dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cene su pale, kamate su od 3,5 do 4 odsto, euribor je sišao ispod nule, pa ko ima iole šansi, nek izvoli.

Nažalost, tako povoljna situacija na tržištu ne ide zajedno s drugim činiocima koji idu naruku većem investiranju stanovništva, kao što su privredni rast, te povećanje zaposlenosti.

Na pitanje da li je sada vreme i za investitore da pokupuju stanove i investiraju u nekretnine, finansijski analitičar Nenad Gujaničić kaže da je svakako to jedna od opcija. “Ali teško da će biti većih investicija građana u taj sektor. Glavna prepreka je što su štedni ulozi kod nas mali i kreću se oko 2.000 do 3.000 evra”, smatra on.

Međutim, zainteresovanih za kupovinu stanova i drugih nekretnina putem stambenog kredita kod nas već u prvim mesecima ove godine ima više nego lane.

Zbog beneficija koje dobijaju, kupci stanova se kod podizanja kredita skoro uvek oslanjaju na Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita. Njihovi podaci za ovu godinu su nešto optimističniji nego lane. Za prva dva meseca ove godine kod NKOSK-a je osigurano 1.200 stambenih kredita. To je bolje nego 2015, kada ih je u istom periodu bilo nešto manje od 900.

Bankari kažu da će tek s rastom zaposlenosti biti više ljudi koji će izvesno moći da kupe stan. Sada to rade klijenti koji imaju iole siguran posao, platu. Ulaze u kupovinu, jer im je rata gotovo ista kao i podstanarska kirija.

Uz kredit, ako ga otplate, mogu postati vlasnici, pa procenjuju da se rizik isplati. Osim toga, kamate su nikad povoljnije. Euribor je čak i u minusu, pa su oni koji su se zadužili uz kamatu, plus ta evropska stopa – sada prešli u minus. Kamata koja im je na početku otplate bila 3,4 odsto sada se obračunava na 3,26, navode.

O tome kako na te pogodnosti reaguje tržište direktor prodaje u ageciji za nekretnine „Solis” u Novom Sadu Dragan Rabatić kaže:

“Primećujemo pojačanu tražnju za manjim porodičnim stanovima. Uglavnom se traže dvosobni stanovi i manji trosobni. Pri tome je kupcima važno da to bude novogradnja, odnosno da su oni prvi kupci. U tom slučaju im se vraća porez na dodatu vrednost od deset odsto, što nije mala suma, tako da su ti ganc novi stanovi, gde su budući kupci prvi vlasnici, najtraženiji. Za kvadrat treba izdvojiti od 900 do 1.150 evra”.

Što se tiče kupovine stanova, po podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, koncem 2015. suma stambenih kredita bila je 374,62 milijarde dinara, a poslednjeg dana februara 378,94 milijarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.