Šta donosi primena Zakona o robnim berzama?

Zakon o robnim berzama čija je primena počela ovog proleća predviđa veća ovlašćenja, odnosno obaveze u vidu kontrole i garantovanja transakcije preko berze.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.06.2020.

16:58

Šta donosi primena Zakona o robnim berzama?
Foto: Depositphotos/Kolobsek

Tim zakonom predviđeno je da nijedna ustanova koja nije registrovana kao berza ne može više da se bavi takvim poslovanjem, odnosno da iznosi javno cene.

Svi učesnici u transakcijama na robno-berzanskom tržištu - kupac, prodavac i robna berza, moraće da polože garancije, za šta do sada nije postojala mogućnost.

Stručnjaci smatraju da će ovaj zakon uvesti red na tržištu.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin kaže za Tanjug da je osnovna razlika u odnosu na situaciju pre donošenja i primene zakona to što neće svako moći da se bavi izveštavanjem sa tržišta, kao što su to činile agencije učlanjujući mnoge zadruge, gazdinstva i tako kandiduju svoje cene, već da jedino berza može da iznese zvanične podatke o formiranim cenama .

Ističe da će ovakav model biti od velike koristi za tržište.

"To je sve unosilo veliku zabunu na tržzistu i to sada više nije dozvoljeno. Ne može niko paušalno da ocenjuje i iznosi cenu u javnost i tako fingira tržiste kako nekome odgovara. Sada jedino berza može da izađe sa zvaničnim podatkom o ceni koja je postignuta na način berzanskog trgovanja, a cilj je da se eliminiše mogućnost fingiranja tržišta i da neko objavljuje cene koje nemaju realnu osnovu", rekao je Galetin.

Ističe da je berza organizator tržišta i propisuje tržišna pravila.

"Ovako se novim propisom štiti integritet tržišta jer je berza pouzdana institucija preko koje se vrši trgovina i tako u svakom momentu štite ponuđači i kupci preko sistema garantnog fonda", objasnio je Galetin.

Ističe da svi koji izađu na berzansko tržište mogu biti sigurni da su zaštićeni u pogledu toga da će se transakcija realizovati ako ponuda odgovori na tražnju i obratno.

Navodi da eliminisanjem mogućnosti agencijskih objava cena ovaj zakon štiti tržište i integritet učesnika.

Ističe da bi zakon mogao da donese mnogo dobrobiti i uvede red na tržištu.

Skupština Srbije usvojila je krajem jula prošle godine Zakon o robnim berzama, koji je stupio na snagu 30. jula, a primena je počela istekom devet meseci od dana stupanja na snagu, odnosno krajem aprila ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: