Vesti -

Srbija dobija prvu digitalnu farmu, Brnabić na otvaranju

Beograd -- Srbija će dobiti prvu digitalnu farmu, koju će u mestu Krivaja pored Bačke Topole otvoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Digitalna farma je jedinstveni prostor koji ima za cilj da podrži digitalnu transformaciju poljoprivrede u Srbiji, regionu i Evropi, i da premosti jaz između nauke i poljoprivrednika, a biće otvorena 20. marta.

Digitalnu farmu osmislio je institut BioSens, kao Evropski centar naučne izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane, kao mesto na kojem će inovativne tehnologije biti implementirane u stvarnom proizvodnom okruženju – na njivi.

Digitalna farma će omogućiti poljoprivrednicima da se upoznaju sa najnovijim tehnološkim dostignućima (pametno navodnjavanje i đubrenje, mapiranje tla, daljinsko upravljanje, satelitski nadzor i slično), testiraju ih i uvide njihov potencijal.

Pored toga, Digitalna farma će omogućiti naučnicima sa Instituta BioSens i regiona da eksperimentišu i testiraju prototipe inovativnih AgTech rešenja.

Biće predstavljene tehnologije poslednje generacije razvijene na Institutu BioSens, digitalna platforma AgroSens namenjena za praćenje useva i podršku poljoprivrednicima u radu, kao i inovativne poljoprivredne mašine koje se već koriste u radu poljoprivrednog proizvođača „Krivaja d.o.o.“.

Digitalna farma, kao otvoreni prostor za saradnju, omogućiće srpskim, regionalnim i evropskim poljoprivrednicima, naučnicima, start-up kompanijama, preduzećima i drugim krajnjim korisnicima da zajedno rade na kreiranju rešenja za velike izazove pred kojima se poljoprivreda nalazi.

Digitalna farma je deo projekta ANTARES koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.