Vesti -

RATEL objavio koliko dnevno pričaju korisnici mobilnih mreža u Srbiji

Pretplatnici fiksne telefonije su u prvom ovogodišnjem kvartalu u proseku razgovarali 2,1 minut dnevno, objavio je RATEL.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ERNESTO MASTRASCUSA
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ERNESTO MASTRASCUSA

Istovremeno, korisnici mobilnih mreža oko 6,6 minuta i slali su po jednu i po poruku, navodi se u pregledu tržišta elektronskih komunikacija u Srbiji za prvi ovogodišnji kvartal koji je objavila Republička agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL.

Broj pretplatnika fiksne telefonije i ostvareni saobraćaj u prvom kvartalu ove godine su niži u odnosu na prethodni kvartal, a na tržištu usluga mobilne mreže zabeležen je pad broja aktivnih korisnika, navodi se u ovom izveštaju.

Kada je reč o fiksnoj telefoniji, struktura pretplatnika se nije značajnije menjala u odnosu na kraj prošle godine, pa su 87 odsto pretplatnika fiksne telefonije činili privatni korisnici. U ovom periodu preneto je 5.200 brojeva, što predstavlja povećanje u odnosu na poslednji kvartal prošle godine.

U prvom kvartalu oko 8,37 miliona aktivnih korisnika usluga mobilne mreže ostvarilo je oko 5,05 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i poslalo oko 1,13 milijarde SMS poruka. Ostvareni govorni i SMS saobraćaj u mobilnoj mreži je u prvom kvartalu ove godine bio manji u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine.

U prvom kvartalu je bilo 5,22 miliona postpejd, a 3,15 miliona pripejd korisnika, što je manje nego u prethodnom kvartalu.

Sa mobilnih telefona su se najčešće zvali brojevi u sopstvenoj mreži dok su u romingu više zvali korisnici iz inostranstva nego domaći korisnici koji su pozivali brojeve u inostranstvu.

Broj prenetih brojeva u mobilnoj mreži je bio veći nego u tri poslednja lanjska meseca i iznosio je oko 30.000, odnosno oko 10.000 mesečno.

Broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodni kvartal je u blagom porastu i iznosio je oko 1,98 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.