Biz - B92.net

Prvi u celoj Srbiji: Izbacuju predmet koji koristimo svaki dan

Lidl će od četvrtka 3. juna postati prvi trgovinski lanac prehrambene robe koji u celoj Srbiji izbacuje iz upotrebe plastične kese za kupovinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, gyn9037
Ilustracija: Depositphotos, gyn9037

To je danas saopštila ta kompanija, a odluka je doneta u susret Svetskom danu zaštite životne sredine, 5. juna, kada se već godinama promoviše i razvija svest o životnoj sredini.

"Do sada je ovakva praksa važila samo za nekoliko gradova, na primer odgovorili smo na odluku Grada Beograda, po kojoj je upotreba plastičnih kesa sa manje od 50 mikrona bila zabranjena, tako što smo uklonili u potpunosti plastične kese za kupovinu na teritoriji grada", rekla je Aleksandra Mirić iz kompanije Lidl Srbija.

Dvadeset firmi proizvodi 55 odsto svetskog plastičnog otpada

Ovakva odluka Lidla proizišla je iz činjenice da se u svetu svakoga dana, kako je navedeno, upotrebe milioni plastičnih kesa, a za njihovu proizvodnju potrebne su sirovine koje naša planeta ne može brzo da obnovi.

Plastične kese često svoj kraj dočekaju u prirodi, gde su im potrebne stotine godina da se razgrade, dok se, u međuvremenu one raspadaju na manje delove, takozvanu mikroplastiku, koja lako dospeva u žive organizme i kroz lanac ishrane na kraju i na naš tanjir.

Od plastičnog otpada moglo bi da se napravi milijardu kuća

Osim toga, na svetu trenutno postoji pet "ostrva plastike", od kojih najveće zauzima površinu od 1,6 miliona kvadratnih kilometara, što je 18 puta veće od površine teritorije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.