Vesti -

"Pozivam američke i evropske kompanije da ulože u gradnju nuklearne elektrane u Srbiji"

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta pozvao je strane energetske kompanije da investiraju u Srbiju.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Beogradske elektrane
Foto: Beogradske elektrane

On je poručio da su energetska bezbednost, privredni razvoj i efikasnost zaštite životne sredine, već dugo osnovni i uzajamno povezani ciljevi zbog kojih danas nijedna nacionalna ekonomija ne može konstatovati da "energetski bezbedna".

Naime, ono što se može zaključiti jeste bipolarnost - jedni imaju puteve dolaska do energije uz sve višu i teško održivo političku cenu, a drugi ogromne zalihe energetskih resursa pomoću kojih žele da diktiraju budući globalni razvoj, naglasio je direktor Basta.

"Srbija kao jedna od zemalja Jugoistočne Evrope ima dobar geostrateški položaj koji treba da iskoristi u oblasti energetike kako bi se ostvarili strateški i nacionalni ciljevi razvoja. Na globalnom nivou oko 15 odsto elektricne energije se dobija iz nuklearne energije. Od 450 nuklearnih elektrana u svetu, trećina je u Evropi. Trenutno se gradi 60 novih reaktora, a Srbiju okružuje desetak nuklearnih reaktora na udaljenosti od 400 kilometara", naveo je.

Vučić: "Sad su se svi setili nuklearki"

Nuklearke, dodaje, imaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i sve one ili grade ili pripremaju gradnju novih blokova, na nepunih 70 kilometara od granice Mađarska gradi novi reaktor u Paksu.

"Stoga smatram da se treba ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji i razmotriti mogućnost privlačenja investicije za gradnju iste s obzirom na veliku vrednost takve investicije kao i transfera znanja i tehnologije koju mi neposedujemo. Pozivam sve velike američke i evropske energetske kompanije, kao i fondove koji su spremni da sa Republikom Srbijom strateški i investiciono uđu u jedan takav veliki projekat, jer smatram da mogu da prepoznaju svoj dugoročni interes, a Republika Srbija dobije pouzdanog partnera i dodatno obezbedi energetsku stabilnost koja će biti glavni izazov u narednim decenijama", poručio je u pisanoj izjavi direktor JKP "Beogradske elektrane".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.