Vesti -

Počeo 40. sajam građevinarstva

Beograd -- Danas je u Beogradu počeo 40. Međunarodni sajam građevinarstva, jedan od najznačajnih privrednih skupova u Srbiji i regionu.

Izvor: B92
Podeli

Pod sloganom "Gradite po Vašoj meri" sajam će ugostiti više od 500 izlagača, od kojih jedna trećina dolazi iz 20 zemalja Evrope i Azije.

Na ovogodišnjem Sajmu učesnici su ponudili projekte, izgradnju, mašine za obradu stakla i stolariju, građevinsku mehanizaciju, softvere, industrijske mašine, najsavremenije materijale, razne alate i uređaje za klimatizaciju i grejanje, obnovljive izvore energije...

Među brojnim novitetima su automatske mašine za prozore i vrata, nove tehnologije iz građevinske hemije industrijskih podova, kondenzacionih tehnologija.

Većinu izlagača čine tradicionalni učesnici, ali i nova start up preduzeća koja žele da predstave svoje proizvode i upoznaju se sa firmama iz zemlje i regiona.

Organizatori sajma poručuju da je ova privredna smotra interesantna o posetiocima koji planiraju sopstvenegrađevinske radove, ali i inostranim firmama zainteresovanim za građevinske radove u našoj zemlji.

U okviru akcije "Obojimo zeleno", izlagači mogu besplatno da predstave svoj ekološki program. Nacionalno udruženje "Srpske kuće" predstavlja u Hali četiri, sa Ministarstvom građevine narodno graditeljstvo.

Očekuje se veliki dolazak poslovnih ljudi posetilaca iz zemlje i inostranstva, koji će biti u prilici da pored obilaska hala sa eksponatima prisustvuju stručno pratećim skupovima i izložbama, koji su organizovani sa naučnim institucijama Srbije - Savezom građevinskih inženjera i tehničara Srbije.

Izložba povodom jubileja Sajma građevinarstva pod nazivom "Godine za nama", u Hali dva posetioci mogu da se upoznaju sa svim prethodnim sajmovima od 1975. godine do današnjih dana na izložbi "Godine za nama". Izložba govori o vremenu osamostavljivanja Sajma građevinarstva iz Sajma tehnike i rasta u najveći sajam u regionu.

U Hali 2 danas je uručena i zahvalnica kompaniji Toza Marković kao najstarijem izlagaču na Sajmu građevine.

Današnji Sajam otvorio je Ministar građevine Velimir Ilić koji je optimista kada je reč o našoj građevinskoj operativi.

Ministar je rekao da je građevina motor svake države, da Srbija još uvek ima dobre kadrove i dobre majstore koje treba čuvati tako što će im se obezbediti posao. Ilić je na ceremoniji otvaranja poručio da se mogu očekivati bolji dani za srpske građevinare i putare.

Sajam građevinarstva u Beogradu nosi epitet najvećeg i najposećeniojeg u jugoistočnoj Evropi.

A prema rečima Danke Senić generalne direktorke Sajma, ovaj sajam ima i privrednu, tehnološku pa i emotivnu notu.

"Slični sajmovi su gotovo zamrli i samim tim je veća čast što je Beograd uspeo da organizuje ovakav sajam sa preko 500 izlagača iz Evrope i Azije", rekao je Branislav Jovanović iz kompanije Roloplast Mošić iz Sremske Mitrovice koja je generalni sponzor manifestacije.

Sajam će biti propraćem bogatim stučnim prorgamom, a 10. aprila biće održan Dan građevinskih inženjera Srbije. Najuspešnijim izlagačima biće uručene tradicionalne nagrade Beogradskog sajma "Nova vizura."

Sajam će trajati do 12. aprila, a radno vreme sajma je svakog dana od 10 do 19 sati, cena ulaznice je 300 dinara, za grupne posete 200 dinara, a parking košta 200 dinara na sat. Ulaznica za sve dane sajma košta 900 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.