"Otpuštanje jedini način da država ozdravi"

Ministarka za državnu upravu Kori Udovički izjavila je da je veoma važno da se otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru u Srbiji obavi po proceduri.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.07.2015.

00:29

Default images
Foto: Tanjug

Kako navodi, u suprotnom bi se desilo kao ranije, da sud vraća otpuštene na posao.

"Otpuštanje iz javnog sektora vršiće se na osnovu dva kriterijuma. Jedan je logika pomoću koje će se utvrđivati tehnološki višak - poslovi bez kojih se može, a drugi je već ugradjen u kolektivne ugovore i prema njemu se određuje prioritet među zaposlenima", rekla je Udovički za izdanje “Večernjih novosti” od ponedeljka.

Udovički je to izjavila povodom toga što je Vlada Srbije odobrila otpuštanje 9.000 zaposlenih iz javnog sektora.

"To je jedini način da ozdravimo Srbiju i otvorimo mesta u privredi", istakla je ona i dodala da ministarstva moraju pomoću kriterijuma da odrede veličinu smanjenja broja zaposlenih.

Prema njenim rečima, "procedura se mora poštovati kako se ne bi desilo da, kao sa prethodnim racionalizacijama, sud vraća ljude na posao, uz veće troškove nego da nikada nisu ni otpuštani".

Udovički je navela da se zatim zaposlenima koji nisu neophodni, nudi socijalni program.

Višak zaposlenih, kako je navela, postoji u zdravstvu, pravosuđu, policiji i odbrani.

"Sa prosvetom smo u proseku, a verovali ili ne, u svim ostalim sektorima ispod proseka. Imamo malo zaposlenih u oblasti zaštite životne sredine. Viškova ima svuda, kao i neravnomerne teritorijalne nerasporedjenosti. Najviše viškova ima u administrativnom pomoćnom osoblju, ali to ne znači da je administracija predimenzionirana. Fale joj analitički kapaciteti, kadrovi potrebi za proces EU integracija, stratezi za planiranje i inspekcijsiki nadzor", rekla je Udovički.

Dodala je da je spreman novac za otpremnine i to 5,5 milijardi dinara, kao i dodatno za zdravstvo.

Upitana da li su stranke spremne da se odreknu partijskog kadra, Udovički je rekla da je važnije da se vidi kako ko radi, nego da se preispituje kako je ko došao do određene pozicije.

"Ako ne rade dobro, onda su višak", dodala je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: