Srbija

Ponedeljak, 06.02.2023.

16:04

Otplaćivanje ruskih kredita u rubljama pozitivan signal za Srbiju

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić izjavio je danas Tanjugu da je otplaćivanje ruskih kredita u rubljama pozitivan signal za Srbiju.

Izvor: Tanjug

Otplaćivanje ruskih kredita u rubljama pozitivan signal za Srbiju
Ilustracija: Depositphotos/igorlitvyak

Naime, on smtra da je to pozitivan signal za spoljnotrgovinsku razmenu između Srbije i Rusije.

"Mi od Rusije uglavnom uzimamo sirovine i ovo će verovatno produbiti našu trgovinsku razmenu, jer i mi trgovinski možemo našu robu da izvozimo za rublje", rekao je Vasić.

On je istakao da je podizanje kamatne stope od Evropske centralne banke (ECB) jedna od mera da se inflacija zaustavi i da ta monetarna i restriktivna politika daje rezultate.

"Čuli smo i prvu damu Evropske centralne banke koja je rekla vrlo oštro da će ona nastaviti ovaj kurs sve dok se inflacija ne vrati u koridore tri odsto, plus minus 1,5 odsto. To se ne očekuje u ovoj godini, već u sledećoj. Rekao bih da će u prvih šest meseci sigurno biti ovaj pritisak monetarne politike restriktivan, a onda ,kako inflacija bude padala na željenu stopu, će se popuštati", dodao je sekretar.

Vasić navodi da su kod inflacije dve komponente jako bitne, cene energenata i hrane.

"Dobro je što cene energenata padaj jer se onda taj inflatorni deo smanjuje i ostaje deo koji je vezan za hranu", rekao je Vasić Tanjugu.

Kaže da su upravo sve ove mere usmerene da se inflacija zaustavi i krene da se spušta, ali da ne zna kada će se to desiti, niti koliko će referentna kamata sledećeg puta biti podignuta, s obzirom da sve zavisi od inflatornih očekivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

5 h

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

10 h

Podeli: