Vesti -

Otkup loših kredita - dobra ideja

Beograd -- Odlična je ideja da se problem teško naplativih potraživanja banaka reši osnivanjem specijalizovanog fonda, kaže Slavko Carić.

Izvor: Beta
Podeli

Predsednik Izvršnog odobora Erste banke rekao je da specijalizovani fondovi za otkup teško naplativih potraživanja postoje i u najvećim svetskim ekonomijama.

"Ideja da se to pitanje u Srbiji rešava i na taj način je odlična, a ako se dobro izvede može dovesti do velikog pomaka jer će banke osloboditi balasta i dovesti do dodatne likvidnosti kojom bi finansirale novi investicioni ciklus", ocenio je Carić.

Premijer Srbije Aleksanadar Vučić je u ekspozeu najavio formiranje posebne kompanije u vidu investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite, a kapital bi obezbedile banke i međunarodne finansijske institucije.

Predsednik IO Erste banke je rekao da je osim formiranja fonda, potrebno i da se dodatno unaprede regulativa i praksa vezane za stečajeve, unapred pripremljene programe restrukturiranja (UPPR) i poboljša rad katastra.

"Kreiranje fonda bi bio prvi korak u pravcu rešavanja lošeg trenda sa teško naplativim potraživanjima u Srbiji. Dosadašnji načini, poput unapred pripremljenih planova restrukturiranja, stečajeva, prodaje imovine dužnika nisu se pokazali dovoljno efikasnim", rekao je Carić.

Predsednik izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Frederik Kuen smatra da otkup teško naplativih kredita mora da bude urađen na dobrovoljnoj osnovi.

"Situacija u bankama nije ista, tako da ja ne mogu da zamislim sistem u kojem će sve banke biti prinuđene da se pridruže tom sistemu.
Globalno gledajući, različiti su nivoi rezervisanja i teško naplativih kredita kod svake banke. Svaka banka ima različite rokove dospeća, kolaterale, garancije za kredite, tako da je teško primorati sve banke da se tome pridruže"
, kazao je Kuen u razgovoru sa novinarima.

On je dodao da je nesporno da postoji potreba da se država uhvati u koštac s teško naplativim kreditima, odnosno da se nađe najbolje rešenje koje će biti od koristi i za banke i privredu.

" Da li će biti moguće da se to uradi ovom inicijativom, rano je reći, ali dajmo malo poverenja vladi koja želi da uradi nešto, ali po meni to mora da bude dobrovoljno ", rekao je Kuen.

Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je formiranje investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite od banaka jedna je od sistemskih mera za rešavanje problema nenaplativih kredita u bankarskom sektoru Srbije, za koju će biti potrebno više vremena.

NBS je ukazala da su glavni pokretači rasta problematičnih kredita bile privatne firme, posebno u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu, i u poslovima s nekretninama. Na kraju marta 2014. učešće problematičnih kredita privatnih preduzeća u ukupnim kreditima tog sektora bilo 29,34 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.