Vesti -

Od stečaja do lidera regiona - za dve godine u fabriku uloženo 6 mil. €

Petrovac na Mlavi -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je u Petrovcu na Mlavi fabriku "Eko step pelet".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ispred farbike, predsednika je dočekalo lokalno rukovodstvo, brojni građani sa srpskim trobojkama, kao i najmlađa grupa pretrovačkog ansambla i sportisti - fudbaleri, rukometaši, odbojkaši, šahisti, Sportskog saveza Petrovca na Mlavi, koji, inače, danas nizom aktivnosti obeležava Međunarodni dan sporta.

Direktorka Svetlana Božinović rekla je da je fabrika kupljena iz stečaja 2017. godine i da je do sada u nju uloženo skoro šest miliona evra.

Božinović je dodala da je sve što je uloženo domaći kapital, bez zaduženja i subvencija.

U Fabrici koja je prošle godine proglašena za lidera reiona, proizvodi se pelet za grejanje od bukve, za čiju nabavku kompanija ima desetogodišnji ugovor sa "Srbijašumama".

Oko 40 odsto proizvodnje peleta, koji je u pakovanjima od 15 kilograma i onim "džambo" od 1.030 kilograma, izvozi se u BiH, Sloveniju, Italiju, Grčku, Bugarsku. Deo domaće proizvodnje odlazi i u južnu srpsku pokrajinu - na KiM.

Farbika podržava razvoj lokalne zajednice, pomaže obrazovanje mladih, sport, verske događaje i druge kulturne manifestacije, a pridužila se i projektu državne za podizanje nataliteta.

Prema rečima direktorke, planirano je proširenje proizvodnje, kao i kupovina kamiona za prevoz drveta, za čije vozače kompanija u kurugu farbike organizuje i smeštaj.

Od fabrike, čiji se kompleks prositre na 9,5 hektara, korist imaju i susedne opštine Žagubica, Malo Crniće, Žabare i Boljevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.