Biz - B92.net

Novi srpski žigovi: Objavljeno kako će izgledati

Beograd -- Završen je javni poziv za izradu novih žigova i za nekoliko meseci predmeti od srebra i zlata proizvedeni u našoj zemlji biće označeni srpskim simbolima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/vasanty
Foto: Shutterstock/vasanty

Milan Ljušić, državni sekretar u Ministarstvu privrede, istakao je da će se za zlato novim Zakon o predmetima od plemenitih metala koristiti kruna s krstom s grba Srbije a za srebro jednokratni krst sa četiri ocila.

Ministarstvo privrede je novim pravilnikom o državnim žigovima za predmete od dragocenih metala usvojilo nov vizuelni identitet žigova, koji nije menjan još od perioda SFRJ, izjavio je Ljušić.

On je sinoć za TV Tanjug kazao da je to rezultat usvajanja zakona o predmetima od dragocenih metala, koji je Skupština usvojila prethodne godine u maju, a vizuelni identitet novih žigova je usklađen sa simbolom Republike Srbije.

"Za predmete od zlata, biće kruna sa krstom, a za predmete od srebra jednokraki krst sa četiri ocila", kazao je Ljušić.

Ljušić je u razgovoru za Tanjug TV rekao i da se kod nas još žigoše platina, paladijum i to zakonom utvrđenim još 2011. godine.

Novim zakonom je uvedena novina u prostor proizvodnje i prometovanja predmeta od dragocenih metala, a ključne novine su u delu otkupa lomljenog, odnosno, polovnog zlata i srebra.

"Do sada ste mogli da pretopite vaš nakit ili bilo koji predmet od dragocenog metala da prodate u zlatarama a sada se to menja i isključivo će prodaja predmeta od dragocenog metala moći da se obavi kod ovlašćenih subjekata", rekao je Ljušić.

Otkupljivači mogu biti svi privredni subjekti koji su registrovani u Agenciji za privredne registre.

Zakon predviđa sankcije za one koji se ne pridržavaju novih pravila o prodaji lomljenog i polovnog nakita.

Ljušić je rekao da su žigovi bitni zato što građani na taj način mogu da vide stepen finoće dragocenog metala.

"Svaki proizvođač zlata, odnosno predmeta od dragocenih metala je dužan da te predmete pre prometovanja žigoše. Taj žig upravo garantuje kvalitet tog proizvoda", naveo je.

Govoreći o subvencionisanju malih i srednjih preduzeha, Ljušić je kazao da je u ovom trenutku odobreno oko 2,5 milijardi dinara bespovratnih sredstava u narednoj godini.

Najavio je i da bi kroz dve nedelje trebalo da krene novi program pomoći za mala i srednja preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.