Moguće proširenje kapaciteta na gasovodu Srbija–Bugarska

Postoji mogućnost proširenja kapaciteta gasnog interkorektora između Srbije i Bugarske sa 1,8 na 3,2 milijarde kubnih metara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.02.2024.

15:17

Moguće proširenje kapaciteta na gasovodu Srbija–Bugarska
Ilustracija: Shutterstock/smereka

To je danas izjavio generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović.

On je prilikom posete merno-regulacione stanice "Trupale" na gasnom interkonektoru između Srbije i Bugarske u Nišu, naveo da bi Srbija takođe mogla da izgradi novi gasovod od Niša, preko Beograda, do mađarske granice, koji bi praktično spojio grčki LNG terminal u Aleksandropolisu sa jednim od najvećih skladišta u Evropi, u austrijskom Baumgartneru.

"To znači da bi mogli da se spojimo sa izvorima gasa na Severnom moru", rekao je Bajatović.

Gasni interkorektor između Srbije i Bugarske pušten je u rad početkom decembra prošle godine.

Obezbediće dodatnih 60 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose oko tri milijarde kubnih metara gasa.

Gasni interkonektor povezuje postojeću mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u Sofiji u dužini od 109 kilometara, a putem njega nabavljaće se gas iz Azerbejdžana, čime će se Srbija osloboditi zavisnosti od ruskog gasa.

Bajatović je gasnu stanicu "Trupale" posetio zajedno sa direktorkom Odeljenja za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Srbiji Andreom Hohhuber i još dvadesetak članova delegacije.

Generalni direktor JP "Srbijagas" upoznao je evropsku delegaciju sa strateškim planovima JP "Srbijagas" za snabdevanje regionalnog tržišta, kao i s mogućnostima podrške EU u realizaciji tog projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Podeli: