Vesti -

Lekarka zbog penzije ušla u proceduru promene pola

Gornji Milanovac -- Lekarka Mira Stanojčić zvanično je predala zahtev za promenu pola jer smara da je diskriminisana u odnosu na muškarce koji u penziju odlaze kasnije od žena.

Izvor: Beta
Podeli

Ova lekarka iz Gornjeg Milanovca kaže, da za razliku od muškaraca, ona do 12. oktobra mora da ide u penziju sa 60 i po godina.

Dugogodišnji direktor GAK "Narodni front" u Beogradu Dušan Stanojević, koji radi tu vrstu hirurških intervencija, izjavio je za agenciju Beta da je od danas počela procedura za promenu njenog pola.

"Više od 30 godina radim ove hirurške intervencije a ovo je prvi put da neko želi da promeni pol iz ekonomskih razloga. Procedura traje dve godine jer čitav tim stručnjaka mora da se izjasni", rekao je profesor Stanojević.

On je istakao da promenu pola ljudi obavljaju uglavnom iz medicinskih razloga ali da je taj slučaj jedinstven jer je pacijentkinja pokazala veću snagu od muškaraca, zbog čega ću intervenciju uraditi besplatno.

Lekarka Stanojčić je lekar specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu a po zakonu mora u penziju i već je dobila rešenje da ide na neiskorišćeni godišnji odmor.

Ona je rekla da je neshvatljivo da u istom poslu muškarci budu privilegovani a stalno se govori o ravnopravnosti polova, pri čemu je poseban problem deficit lekara specijalista, jer neće imati ko da radi.

"Zašto u penziju ne mogu da idu žene koje rade u proizvodnji i nose ogromne terete već moraju da se izjednače sa muškarcima a nama je lakši fizički posao pri čemu se pravi diskriminacija", upitala je ona.

Prema njenom mišljenju, u pitanju je pravno nasilje i apsurd zbog čega želi da iz revolta dokaže da ne postoji rodna ravnopravnost i da se "umesto sposbnosti i znanja gleda u pol".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.