Vesti -

Lažnom medu u Srbiji odzvonilo? Evo kako funkcioniše nova metoda

EIM-IRMS metoda pokriva sve vrste šećera koje se dodaju u med.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/JJKD
Ilustracija: Shutterstock/JJKD

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Radoljub Živadinović izjavio je danas da EIM-IRMS metoda za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda ima jednu prednost koju nema nijedna druga metoda u Srbiji u ovom trenutku, a to je da pokriva sve vrste šećera koje se dodaju u med.

Za Tanjug napominje da su analize 25 uzoraka meda, od kojih u 22 uzorka postoji dodatak neke vrste šećera, urađene u akreditovanoj laboratoriji, akreditovanom metodom koju je akreditovalo akreditaciono telo Srbije.

Ovde možete pogledati koja 3 meda su "položila", i koji nisu:


Završene analize meda u Srbiji: Od 25 uzoraka čak 22 falsifikata - ova 3 su "položila"

Kaže da su ovlašćene laboratorije one koje se javljaju na konkurs Ministarstva poljoprivrede jednom u pet godina, kada ih Ministarstvo stavlja na listu, i da nema posebno kontrole za laboratorije već da je bitno da su akreditovane i da su njihove metode validovane.

"Ova metoda nije bila akreditovana u trenutku poslednjeg konkursa, pa je sasvim normalno da ta laboratorija i metoda ne mogu biti na listi metoda gde praktično inspektori šalju službene kontrole", rekao je on i dodao da je EIM-IRMS metoda validovana na više mesta u svetu.

Ministarstvo naložilo vanrednu kontrolu meda

Kada je reč o samoj metodi, Živadinović je objasnio da ona može da otkrije oligosaharide na veoma precizan način, što je izdvaja od drugih, jer postoje oligosaharidi i u prirodnom medu, ali, kako kaže, oni ne mogu biti hidrolizovani amilazom a oni koji se dodaju mogu.

"Mi pčelari uvek kažemo kupite med kod pčelara koga znate, to je verovatno jedna od najpouzdanijih stvari, ali jedini dokaz da je med pravi jeste kvalitetna analiza. Postoje mnoge odokativne metode, da je med kristalizovao homogeno od nadovrha tegle, što je možda jedan od najpouzdanijih pokazatelja da je med pravi, ali svi oni drugi od neprekidne niti koja curi sa kašike, sofisticirani falsifikati sve to prolaze", naveo je on i dodao je da je laboratorija na prvom mestu kada je reč o utvrđivanju ispravnosti meda.

Govoreći o uspostavljanju veze Saveza pčelarskih organizacija Srbije sa Ana-labom, laboratorijom koja nije na spisku akreditovanih laboratorija od Ministarstva poljoprivrede, rekao je da je do saradnje došlo kada da su proizvođači pokrenuli inicijativu da se formira klaster svih proizvođača raznih poljoprivrednih proizvoda koji će se na tržištu boriti za uklanjanje nelojalne konkurencije bilo kog proizvoda.

"Što se tiče Ana Laba, to je metoda za koju smo mi znali godinama, koja je stvorena pre desetak godina, oprema za tu laboratoriju je stajala neko vreme i u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji, ali je i u mnogim svetskim centrima proverena", naveo je Živadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.